open-navfaktor-logo
search
Kanton u saobraćajnoj blokadi
Halilagić: Tražimo da nam se kroz investicije u ceste vrate prihodi koje se prikupe s područja TK
Premijer TK Irfan Halilagić za Faktor je govorio o zaključku upućenom Vladi FBiH i aktivnostima koje će biti poduzete s ciljem saobraćajne deblokade najmnogoljudnijeg kantona.
AUTOR: Autor: J. B.
05.04.2024. u 16:59
get url
text
Irfan Halilagić
Irfan Halilagić
Vlada Tuzlanskog kantona intenzivirala je aktivnosti na putnoj deblokadi kantona koji nema niti jednog metra brze ceste ni autoceste, iako se radi o privredno najrazvijenijem području Federacije Bosne i Hercegovine i prostoru na kojem se registrira više od 20 posto vozila od ukupnog broja u većem bh. entitetu.
- Tokom proteklih dana vodili smo više razgovora sa istaknutim privrednicima, predstavnicima udruženja privrednika i poslodavaca na području Tuzlanskog kantona i saglasni smo da je razvoj putne infrastrukture i kvalitetnija povezanost sa drugim centrima u BiH od izuzetnog značaja za daljnji razvoj privrede TK. U tom smislu, dogovorili smo da artikuliramo i objedinimo sve naše pojedinačne interese i da zajednički nastupimo prema svim subjektima relevantnim za rješavanje ovog pitanja. Rezultat tih razgovora je zaključak kojeg smo donijeli na posljednjoj sjednici Vlade TK, a kojim, po ko zna koji put, molimo, tražimo i zahtijevamo od Vlade FBiH, Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, javnih preduzeća nadležnih za ceste i autoceste u Federaciji BiH, da se Tuzlanskom kantonu kroz investicije vrati samo onoliko koliko se prihoda sa područja našeg kantona u ove fondove prikupi. To, do sada, nažalost nije bio slučaj - kažer za Faktor premijer TK Irfan Halilagić.
Projekti koje sada vidimo u programu rada javnih preduzeća Ceste FBiH i Autoceste FBiH, dodaje Halilagić, dogovoreni su i započeti još prije tri-četiri godine i, nažalost, ni svi ti, ranije dogovoreni projekti, nisu ni ove godine uvršteni u programe rada.
- Sve ovo samo je prvi korak i inicijativa odakle nastavljamo dalje. Očekujemo da ova inicijativa u narednom periodu okupi još značajniji broj privrednika, referentne visokoškolske ustanove, institucije pojedince, ali i sve one koji imaju društveni utjecaj i čija "riječ ima težinu" kako bismo definirali te ciljeve te na federalnom nivou stvorili kritičnu masu za promjenu odnosa prema TK. U konačnici očekujem i da svi zastupnici, kako u Skupštini TK, tako i oni s područja TK u federalnim institucijama vlasti, bezrezervno podrže ove naše aktivnosti, jer svi imamo zajednički cilj - zaključio je Halilagić.
U zaključku koji je upućen vlastima u FBiH, ključni infrastrukturni projekti za TK su izgradnja autoceste Orašje - Tuzla kao dijela autoceste Sarajevo - Beograd, izgradnja autoceste Tuzla - Zepče kao dijela autoceste Sarajevo - Beograd, izgradnja brze ceste Kalesija - Tuzla - Doboj, kao i modernizacija magistralne ceste Tuzla - Sarajevo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.