open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Nošenje fascikle kod doktora ide u prošlost: Svaki pacijent imat će svoj elektronski portal, evo šta to znači
Autor: J. B.
20.03.2024. u 07:51
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Individulani portal pacijenta, najdalje do kraja aprila, bit će dostupan nosiocima zdravstvenog osiguranja u Tuzlanskom kantonu. To znači da će svaki osiguranik, u svakom trenutku, putem mobitela ili kompjutera imati na raspologanju svoju medicinsku dokumentaciju.
- Instalacija portala pacijenta je već završena, a naši pacijenti će dobiti direktan pristup svom kartonu putem kojeg mogu izvršiti provjeru osiguranja i imati digitalni karton u svom posjedu, nešto slično elektronskim bankarskim karticama. Dakle, više neće biti nošenja fascikli kod doktora, nalaz koji se uradi, dijagnostika ili laboratorija, bit će odmah dostupan nakon očitanja. Tu će biti uputnice, otpusnice, dijagnostički nalazi, uključujući snimke CT-a, magneta... - navodi Denis Husić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.
On kaže da će nakon puštanja u rad sistema, biti potrebno određeno vrijeme da se osiguranicima podijele potrebni pristupni podaci.
- Sistem će krenuti prije kraja aprila, a bit će potrebno završiti određene saglasnosti, na primjer kada su u pitanju djeca - navodi Husić.
U skladu s navedenim Vlada TK je danas usvojila odluku o vođenju medicinske dokumentacije i evidencija u elektronskoj formi, u integriranom zdravstvenom informatičkom sistemu na području TK.
- Odlukom se uvodi digitalna arhiva i centralno čvorište za razmjenu podataka, a postoji mogućnost da to čvorište bude uvezano s ustanovama kojima osnivač nije kantona ili organi javne vlasti. Odlukom smo definirali rokove čuvanja, evidentiranja, načine integracije privatnog i javnog sektora, sistem nadzora nad primjenom odluke, što je nadležnost Ministarstva zdravstva TK. ZZO je nosilac aktivnosti na provođenju integriranog zdravstvenog sistema, a kontrole će vrštiti Kantonalna uprava za inspekcijske poslove - kaže Husić.
Trenutno, dodaje Husić, kompletan zdravstveni informatički sistem u TK je uvezan, a problem u pojedinim ustanovama predstavlja naručivanje za preglede zbog nedostatak ljekara.
- Papirna zdravstvena legitimacija više nije u funkciji i koristi se samo elektronska zdravstvena iskaznica. Na nekim odjeljenjima imamo manjak kadra, pa ne funkcionira u potpunosti sistem automatskog zakazivanja. U određenim klinikama to funkcionira, kao i na nivou laboratorija i dijagnostike, ali zbog manjka ljekara ta veza između primarne i sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite na određenim mjestima ima opstrukciju - navodi Husić.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.