open-navfaktor-logo
search
Dan državnosti
Bećirović na Kovačima: Da nije bilo ZAVNOBiH-a pobijedila bi četnička koncepcija za stvaranje "velike Srbije"
Polaganjem cvijeća na Mezarju Kovači u Sarajevu i mezaru prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića nastavljeno je obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine. 
25.11.2023. u 10:42
get url
text

{$galerijaFotografija}

Novinarima se obratio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović koji je čestitao Dan državnosti BiH ističući da svi ljudi u našoj zemlji mogu i trebaju biti ponosni na ovaj veliki praznik.

- ZAVNOBiH je mjesto svebosanskog sabiranja, mjesto sinteze, mjesto i događaj koji nam govore da u budućnosti izlaz nije u svađama prepirkama i mržnji, već u saradnji, dijalogu, zajedništvu. Prije ili kasnije u cijeloj BiH mora preovladati jedna nova generacija i političkih djelatnika koji će ovu zemlju čvrsto usmjeriti u pravcu budućnosti, poštujući sve one velike događaje iz naše prošlosti - kazao je Bećirović.

ZAVNOBiH je, kako je naglasio, bio velika prekretnica u kompletnoj historiji BiH.

- Alternativa ZAVNOBiH-u, toj antifašističkoj skupštini, bila je dva mjeseca poslije, bio je to ravnogorski četnički kongres. Da nije pobijedila ideja ZAVNOBiH-a, ideja cjelovite BiH, ideja ravnopravnosti svih građana i naroda, pobijedila bi četnička koncepcija koja je predviđala stvaranje "velike Srbije". Na svu sreću, zahvaljujući antifašistima, BiH je obnovila svoju državnost - kazao je Bećirović.

Istakao je da nije tačno da BiH nema kontinuitet.

- Čak i Dejton nije mogao da uništi ZAVNOBiH-ovske temelje. ZAVNOBiH je priznao historijske granice BiH, ali i Dejton je potvrdio te granice, ZAVNOBiH je proklamovao ravnopravnost svih građana i naroda, ali i u ovom ustavu je to proklamovano. Treba imati u vidu da BiH ima svoj višestoljetni kontinuitet kao država i svi mi u BiH, bez razlike na etničku vjersku ili neku drugu pripadnost, možemo biti ponosni na našu domovinu BiH - zaključio je Bećirović.

0J4A7985.JPG
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.