open-navfaktor-logo
search
Odgovor na antidejtonske akcije
Ambasada SAD-a: Nećemo stajati po strani dok Dodik provodi svoju secesionističku agendu
Fena
12.04.2024. u 13:41
get url
text
Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu i gura BiH prema sukobu, navela je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH na društvenoj mreži X.
Iz Ambasade SAD-a naglašavaju da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema od Vlade Republike Srpske (RS) bilo protivustavno i antidejtonsko, te bi birače u RS-u lišilo temeljnih demokratskih prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.
- Bilo kakvi izbori provedeni po protivustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji sudjeluju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protivustavnim i antidejtonskim djelovanjem. Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera, te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto - navodi se.
Ambasada SAD-a upozorava da je svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerirati.
- Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcjepljenje - istaknuli su iz Ambasade SAD-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.