open-navfaktor-logo
search
Burno u partiji
Afera "Mašić": Stevanović traži da GO SDP-a raspravlja o Čengićevoj analizi, neki već spremili ostavke
Dragan Stevanović, član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (GO SDP), obratio se danas putem Facebooka Saši Magazinoviću, predsjedniku GO i Nerminu Nikšiću, predsjedniku SDP-a, a u vezi s aferom koja potresa Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo.
13.05.2020. u 15:03
get url
text

Stevanović u svom pismu rukovodstvu partije navodi da se radi o "događajima koji su nastali javnim istupanjem druga Irfana Čengića". Podsjećamo, Čengić nije javno istupao, radi se o njegovoj analizi (internom dokumentu) koju je poslao rukovodećim ljudima u SDP-u, a koju je Faktor dobio od svojih izvora u toj stranci i objavio. 

VEZANI TEKST - Čengić: Nikšić je zvao delegate da ne glasaju za mene, okretali su se janjci za direktore, prijetilo se otkazima

- Obraćam vam se sa molbom, zahtjevom, prijedlogom, da čim prije, kada to uvjeti koje diktira korona epidemija dopuste, sazovete javnu sjednicu Glavnog odbora SDP-a i javno i argumentovano saslušamo sva mišljenja te donesemo zaključke i odluke u povodu najnovijih događaja koji su nastali javnim istupanjem druga Irfana Čengića, kao i napuštanjem SDP predsjednika Gradske organizacije SDP-a Banja Luka.

Naša šutnja bi samo pogodovala našim protivnicima i "dušebrižnicima" te stvarala prostor za trakavicu u pojedinim medijima i među članovima i simpatizerima SDP-a, što nam kao ozbiljnoj partiji nije potrebno.

Član sam SDP-a BiH od njegovog osnivanja, prije toga ponosni član SKBiH u koji sam ušao sa 17 godina, ne zbog pozicija ili bilo kakve dobiti nego iz dubokog uvjerenja da je socijaldemokratija jedini pravi put ka osvajanju novih sloboda i prava svaog čovjeka. Sada sam delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i trudim se, koliko imam znanja i sposobnosti, da se za te ideje borim svaki dan.

Snaga SDP-a nije u broju članova ili u snazi njenih lidera i liderčića, nego prije svega u ideji borbe za radnička prava, prava svih poštenih ljudi koji žive od svog rada, punoj slobodi, demokratičosti i jednaopravnosti svakog poštenog čovjeka. Mi želimo obnašati vlast u BiH, ne zbog pozicija, lične afirmacije, materijalne dobiti i ne po svaku cijenu trgovačkim koalicijama i sporazumima, nego da bi istinski promjenili zbilju u BiH i u prvi plan stavili ekonomski i svaki drugi napredak, slobodu, pravo, pravdu i jednakopravnost uz puno poštivanje zakona.

To su, recimo, u kratkom vremenu obnašanja vlasti u Kantonu Sarajevo, pokazali naši drugovi Garibija, Šetić i Filipović i siguran sam da ima još mnogo takvih koji mogu i bolje i još odgovornije. Zato, očekujem od Glavnog odbora SDP-a da istinski potvrdi naše opredjeljenje za vođenje poštene političke borbe, bez kalkulacija, bez ličnih promocija i sitnih šićara i da, ako ih je bilo, energično osudi te kazni aktere koji su neprincipjelnim ponašanjem zloupotrebili povjerene im dužnosti ili su zloupotrebili vlast da bi po svaku cijenu, zanemarujući principe SDP-a ostali u vlasti ili na pozicijama - navodi Dragan Stevanović. 

Prema našim informacijama, posljednjih dana u SDP-u je burno, a spremne su i ostavke pojedinaca. U vrhu partije ponajviše se bave time kako i preko koga je "procurila" Čengićeva analiza, a manje njenim sadržajem. Međutim, ima i onih koji insistiraju na objašnjenjima Čengićevih navoda o manipulacijama prilikom izbora Damira Mašića za predsjednika SDP-a u Kantonu Sarajevo.

Među onima koji su se obratili partijskim drugovima u sarajevskom SDP-u, prema tvrdnjama Faktorovih izvora u toj stranci, je i Samir Avdić, potpredsjednik KO SDP-a Sarajevo. On je u svome pismu poslanom putem e-maila naveo kako zabrinjava to što niko ne daje odgovore mladim ljudima koji su se raspitivali o navodima iz Čengićeve analize. 

- Damire, predsjedniče, ne znam da li se osjećaš odgovornim za krizu u kojoj jesmo ali ja smatram da jesi odgovoran, zajedno sa predsjednikom Nikšićem, drugom Čengićem i ostalim vinovnicima. Kriza može proći, ali problem neće nestati zato što ga ignorišemo - naveo je Avdić u tom mailu. 

Između ostalog, napisao je da "ne zna kako se osjeća ostatak ovog odbora nakon što je pročitao tekst u Faktoru", ali da može pretpostaviti da ne osjećaju ponos te "međusobno poštovanje i elan za izazove koji su u izbornoj godini pred nama".

VEZANI TEKST - Irfan Čengić: Prijetnja nam je snaga SDA, NiP je dominantan u opoziciji, a DF se raspada

Avdić je naveo kako ne zna ni ko, ni kako, je odabrao ekipu koja se sastala u Nikšićevom kabinetu te zadužila Čengića da napiše analizu rada KO SDP-a Sarajevo, a pita se i kada je spomenuta ekipa planirala "da nas obavijesti da smo analizirani, te da nam saopći tužnu dijagnozu stanja".

- (Ne)srećom, imamo Faktor.ba. Kakav manjak poštovanja prema nama ostalima - stoji u Avdićevom mailu. 

Faktorov izvor iz SDP-a tvrdi kako je Avdić napisao da je njegova ostavka na mjesto potpredsjednika SDP-a u Kantonalnom odboru Sarajevo "kovertirana". Međutim, naveo je i to da je ostavka na čekanju "samo iz razloga jer nam u ovom trenutku ne treba još jedna vijest u medijima sa naslovom da se raspadamo".

Međutim, ta ostavka će se naći pred Kantonalnim odborom SDP-a kada se smiri "afera sa Čengićevim materijalom". Avdić je u tom dopisu članovima SDP-a KO Sarajevo napisao da nastaviti djelovanje kroz Općinsku organizaciju SDP-a Ilidža.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.