open-navfaktor-logo
search
Kako je izabran Mašić
Čengić: Nikšić je zvao delegate da ne glasaju za mene, okretali su se janjci za direktore, prijetilo se otkazima
Irfan Čengić, član Predsjedništva SDP-a i zastupnik u Federalnom parlamentu, pisao je rukovodstvu partije o stanju u Kantonalnom odboru Sarajevo, gdje je iznio niz, javnosti do sada nepoznatih informacija, u vezi s izborom predsjednika KO SDP-a. 
Merima Čustović
10.05.2020. u 07:13
get url
text

Čengić je na partijskom sastanku 5. maja u kabinetu Nermina Nikšića dobio zadatak da napiše analizu stanja i prijedloga mjera za sarajevsku organizaciju, što je i učionio na 30 strana. 

Neki od najzanimljivijih dijelova odnose se na izbor predsjednika KO SDP-a na čijem je čelu Damir Mašić. 

- Ovaj dokument predstavlja isključivo moje stavove i mišljenje na postavljeni zadatak dostavljanja analize i prijedloga za saniranje lošeg stanja u KO SDP BiH - navodi Čengić na početku. 

U nastavku Čengić opisuje šta se dešavalo prilikom izbora predsjednika SDP-a u Sarajevu.

- Kada sam se u septembru 2019. godine kandidovao za predsjednika KO SDP BiH Sarajevo i time ugrozio u potpunosti svoj lični odnos sa rukovostvom partije, to sam učinio jer sam itekako bio svjestan pogubnosti ostanka aktuelnog rukovodstva na čelu sarajevske organizacije - navodi Čengić.

Dokument koji je Čengić poslao stranačkim kolegama, uključujući predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, kao i potpredsjednike, u posjedu je Faktora. U nastavku prenosimo dio gdje Čengić opisuje dešavanja koja su prethodila izboru Mašića za predsjednika KO SDP-a. 

- Uz uvjerenost u loš rad rukovodstva organizacije, jasno je vidljivo bilo da to rukovodstvo ne može napraviti "tim" ili "ekipu" dok je meni zamjerano upravo da želim praviti "tim" ili "ekipu". O održanoj Konvenciji nikada javno nisam govorio, jer nisam želio ugroziti ugled SDP BiH u javnosti, zato su mi pomalo smiješne bile kritike SDP-a na račun afere "Asim" i organizovanja izbora unutar sarajevske SDA, kada su se iste stvari dešavale u izborima za sarajevski SDP. Jedina razlika je što za razliku od Efendića sam ja šutio o tome.

Iako javno nisam iznosio takve stvari radi kvalitetne analize je nužno iznijeti sve primjedbe. I u kampanji sam govorio da je tačno da sam prekršio obećanje da se neću kandidovati za predsjednika KO SDP BiH Sarajevo, ali to sam uradio jer mi je SDP draži od obećanja prema dvojici ljudi, također sam ponudio da se pronađe treći čovjek sve samo kako bi spasili sarajevski SDP.

Na volju delegata je dirketno uticao predsjendik SDP BiH i obavljao pozive da ne glasaju za mene o čemu su mi svjedočili sami delegati koje sve mogu imenovati. Organizovalo se okretanje janjetine da se direktori ubijeđuju da glasaju protiv, ljudima poput Mirka Pejanovića, Ante Domazeta, Besime Borić, Karla Filipovića se nije izabralo da budu delegati, dok su među delegatima bili i presuđeni kriminalci, vrhunac svega je bilo upozorenje šefa kabineta prema delegatkinji da će ostati bez posla u Toplanama ako bude glasala za mene, pa do toga da se na samoj Konvenciji iznose laži o meni gore nego što su iznosili SDA ili Slobodna Bosna u najboljim danima…

Preko svega toga sam prešutio, i ostao u SDP-u radi SDP-a. Međutim, nije jedini problem bio izbor predsjednika KO SDP BiH, veći problem od toga jeste sastav Kantonalnog odbora gdje je ranije dogovorenim vezama i obećanjima uz janjetinu najveći broj glasova imao osuđeni ratni zločinac, dok su u KO ušli ljudi bez ikakvog izbornog legitimiteta među građanima.

Iz takvog Kantonalnog odbora ništa bolje ni Predsjendištvo nije moglo biti, a na sam rad KO i predsjedništva i poslovnika istaknuti SDP-ovac i bivši predsjednik Fikret Musić je bio prinuđen pisati žalbe Statutarnom odboru SDP BiH. Sve ovo iznosim kako bi ukazao na uzroke nepostojanja "tima" u sarajevskom SDP-u - naveo je Čengić. 

Naveo je i kako nakon izbora u kantonalnoj organizaciji nije "nikada dobivao pozive za sjednice Predsjendištva (kojih je bilo malo) kao i državni zastupnik Saša Magazinović, niti smo bili članovi Viber grupa na kojima se vodila politika i imenovanje kadrova".

Na kraju ove analize Čengić predlaže "šok terapiju", koja bi po njemu bila dobra mjera i po pitanju SDP-ovog rezultata na Lokalnim izborima. 

VEZANI TEKST - Kakvom se "kupovinom ruku" SDP bavio kad je Mašić izabran za predsjednika Kantonalnog odbora?

U slučaju SDP-a BiH Sarajevo "šok terapija" bi bila podnošenje ostavke i časnog povlačenja predsjednika i sekretara organizacije sa tih pozicija. Upravljanje organizacijom prepustiti jednom od potpredsjednika, ukoliko niti jedan od postojećih potpredsjednika nije adekvatan da preuzme vođenje organizacije do izbora, u skladu sa Statutom iz reda članova kantonalnog odbora izabrati potpredsjednika koji je sposoban preuzeti upravljanje organizacijom do izbora.

Paralelno sa tim formirati snažan Izborni štab koji će preuzeti na sebe vođenje aktivnosti i realizaciju plana rada. Također, sve općinske predsjednike koji se ne mogu obavezati na provođenje izbornih rezultata zacrtanim planom prema istoj metodi "šok terapije" skloniti sa pozicija zaključuje Čengić. 

Na kraju analize citira Džemala Bijedića: "Crno nam se piše, propasti nećemo..."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.