open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Ubivši više od 14.000 nevine djece u Gazi, Izrael je nadmašio Hitlera
Anadolija
17.04.2024. u 13:39
get url
text
FOTO: AA
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je Izrael već nadmašio nacističkog lidera Adolfa Hitlera ubivši više od 14.000 nevine djece u Pojasu Gaze.
Erdogan je u obraćanju pred Klubom zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske kazao da Izrael, uz bezuvjetnu podršku Zapada, provodi masakre koji su tamna mrlja u ljudskoj historiji, kako u Gazi tako i na Zapadnoj obali.
Naglasivši da niko ne može dovesti u pitanje osjetljivost Turske za palestinsko pitanje, Erdogan je kazao da je palestinska stvar njegovom životu dala novi smisao.
- Nastavit ću da branim borbu Palestine, da budem glas potlačenog palestinskog naroda pa kad bih na tom putu ostao i sam - poručio je Erdogan.
Turski predsjednik uporedio je borbu palestinske grupe otpora Hamas s turskim ratom za nezavisnost prije više od 100 godina.
- Šta je u vrijeme naše oslobodilačke borbe predstavljao pokret Kuvayimilliye, Hamas je isto to. Svjestan sam da izgovaranje ovoga ima posljedice - poručio je Erdogan.
Erdogan je također najavio nastavak turske podrške pravednoj palestinskoj borbi.
- Možda nećemo moći objasniti sve što smo uradili, ali oni koji dovode u pitanje naš odnos i osjetljivost prema palestinskoj stvari će se sramiti i vidjeti kakvu su nepravdu počinili - zaključio je Erdogan.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.