open-navfaktor-logo
search
Šta piše u Javnom pozivu?
Željo nudi njemački model: Stadion 62 miliona KM, tržni centar 84 miliona, poslovna zgrada...
U dijeli ponude koja se odnosi na pregled investicije, odnosno finansijsku procjenu, mogu se vidjeti zanimljive brojke
Faktor
10.04.2024. u 19:01
get url
text
FOTO: Screenshot/FKŽ
Fudbalski klub Željezničar objavio je jučer Javni poziv za uspostavljanje strateškog partnerstva s potencijalnim investitorima (strateški partner).
U objavio na zvaničnoj internet stranici objašnjeno je kako je "klub posljednjih 103 godine djelovao kao neprofitna organizacija, te da su bogata historija, uspješni nastupi i strastvena navijačka kultura doprinijeli njegovom statusu kao jednog od najpopularnijih klubova u Jugoistočnoj Evropi".
- Predmet poziva je stvaranje nove korporativne strukture koja će omogućiti napredak kluba, profitabilnost svih operacija i iskorištavanje postojećih potencijala, uz pravnu zaštitu interesa obje strane. Saradnja podrazumijeva dva dijela: fudbalske operacije i upravljanje nekretninama. Moguće je investirati samo u segment fudbalskih operacija ili u segment upravljanja nekretninama, ali će prednost imati investitori koji budu zainteresirani za ulaganje u oba segmenta istovremeno - najavili su iz FK Željezničar.
U detaljnijem obrazloženju, koje je također objavljeno na stranici FK Željezničar, jasno je naglašeno po kojem modelu će saradnja biti ostvarena.
- FK Željezničar želi unaprijediti svoje operacije stvaranjem nove poslovne strukture. Slične promjene je doživjela većina klubova početkom 2000-ih u Njemačkoj. Tada su klubovi iz Bundeslige počeli prenositi poslovanje sa udruženja (eingetragene Vereine) na društva kapitala (Kapitalgesellschaften), kako bi osigurali pravno siguran ulazak investitora u razne sfere poslovanja.
Njemački savez je donio tzv. "50+1" pravilo u kojem je zabranio prodaju više od 50 posto udjela u društvu koje posjeduje sportsku licencu. Fudbalski savez BiH ne poznaje takva ograničenja, ali je težnja FK Željezničara da posluje u skladu sa najboljom poslovnom praksom iz Njemačke.
Po uzoru na Njemački model FK Željezničar želi prenijeti licencu za takmičenje u Premijer ligi BiH na postojeći FK Željezničar d.o.o. (dalje: Fudbalska kompanija). Fudbalska kompanija bi zatim preuzela sva prava i obaveze koja su u vezi s uspješnim učešćem u fudbalskim takmičenjima, uključujući i obaveze prema uposlenicima, dobavljačima i sponzorima.
U tom slučaju se Strateškom partneru omogućava sticanje udjela u Fudbalskoj kompaniji i formalno pravo imenovanja određenog broja članova Nadzornog odbora (NO). Drugi dio članova NO-a će delegirati Udruženje i na taj način osigurati pravno regulisan "glas navijača" u radu kluba. NO će dalje imenovati profesionalni Upravni odbor (UO), koji će slijedeći najbolje evropske prakse poslovanja osigurati funkcionisanje sportskih operacija na najvišem nivou u regiji - objašnjeno je u Javnom pozivu, kojeg, kompletnog, možete pogledati OVDJE.
FOTO: FK Željezničar
U dijelu ponude koja se odnosi na pregled investicije, odnosno finansijku procjenu, mogu se vidjeti zanimljive brojke.
Tako se spominje stadion "koji košta" 60 miliona KM (31 milion eura), tržni centar (84 miliona KM, poslovna zgrada (22 miliona KM), trening-kamp (12 miliona KM), a godišnji promet bi iznosio oko 42 miliona KM.
FOTO: FK Željezničar
Međunarodni poziv za strateško partnerstvo sa FK Željezničar pogledajte OVDJE.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.