open-navfaktor-logo
search
Arbitar u usponu
Šta će odlučiti Rosetti: Hoće li Peljto na EURO?
Autor: S. S.
26.03.2024. u 19:13
get url
text
FOTO: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Tačno 80 dana ostalo je do starta najvećeg fudbalskog događaja u ovoj godini, a to je svakako Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.
NA EURO-u u koji počinje 14. juna i završava 14. jula ni ovoga puta neće biti fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali postoji mogućnost da naša zemlja u Njemačkoj ima svog predstavnika.
Riječ je o Irfanu Peljti, najboljem bosanskohercegovačkom sudiji, arbitru u usponu kojem UEFA sve više vjeruje.
Sarajlija se nalazi u Elitnoj kategoriji sudija. Ove sezone povjerena su mu tri meča grupne faze Lige prvaka, te duel osmine finala između Leipziga i Real Madrida. Iako su iz Njemačke poslije poraza njihovog predstavnika bljuvali vatru prema bh. arbitru, Peljtino suđenje UEFA je tada ocijenila odličnim.
Evropska fudbalska federacija i sudijski šef Roberto Rosetti još nisu saopćili imena arbitara koji će dijeliti pravdu u Njemačkoj. Pitanje je kada će.
Ako se osvrnemo na EURO 2020, jedino prethodno Evropsko prvenstvo kada je na čelu bio Rosetti, imena su objavljena 21. aprila 2021. godine.
Zbog toga bi se i imena sudija za EURO 2024 mogla očekivati u drugoj polovini četvrtog mjeseca.
Nepoznanica je i koliko će sudija prisustvovati na turniru. Na prethodno Evropsko prvenstvo pozvano je 19 arbitara iz 14 različitih nacionalnih saveza. Osim toga, šest ih je pozvano kao rezerva.
Podsjetimo da se na listi elitnih sudija, pored Peljte, nalaze još 32 imena.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.