open-navfaktor-logo
search
Vrijednost dva miliona KM
Novi pogon u lukavačkom GIKIL-u: U rijeku Spreču iz koksare će istjecati potpuno čista voda
Lukavački GIKIL nadogradio je svoje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje nastaju u procesu proizvodnje koksa.
Autor: J. B.
21.03.2024. u 14:48
get url
text
Faze prečišćavanja vode u GIKIL-u
Faze prečišćavanja vode u GIKIL-u
FOTO: J. Bojić
Otpadne vode iz koksne baterije Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL), zahvaljujući novom postrojenju za prečišćavanje, u rijeku Spreču istjecat će potpuno prečišćene i bezopasne za okolinu.
- Sve tehnološke otpadne vode u procesu koksovanja su toksične za floru i faunu. Voda se prije prečišćavala metodom koja ja zastarjela, a i zahtjevi za kvalitetom vode koja se ispušta su porasli. Zbog toga smo izvršili nadogradnju postojećeg postrojenja za prečišćavanje vode, odnosno uveden je tercijarni nivo prečišćavanja. Sve tehnološke vode u GIKIL-u koje prođu tretman na kraju su potpuno prečišćene. One se ispuštaju u okolinu, odnosno kroz odvodni kanal, idu u rijeku Spreču i potpuno su bezopasne za okolinu - pojašnjava Jasmin Pandurević, inženjer tehnologije i magistar zaštite okoliša zaposlen u GIKIL-u.
Ovaj projekat implementirala je tuzlanska firma Borplastika Eko članica BP grupacije.
- Ovo je bio izuzetno zahtjevan projekat jer je samo postrojenje veoma inovativno i prvo tog tipa u regionu. Većinom smo samostalno razvijali tehnologiju, a imali smo pomoć instituta u Zagrebu za određene laboratorijske probe. Postrojenje podrazumijeva potpuno automatizovano prečišćavanje otpadnih voda, a sastoji se od biološkog tretmana, odnosno fizikalno-hemijske obrade sa strojnom dehidracijom mulja - kaže Irdin Imamović, direktor firme Beoplastika Eko.
Generalni direktor GIKIL-a Almin Suljić kaže da ova kompanija ima ekološku dozvolu koja važi do 2027. godine i redovno šalju izvještaje svim nadležnim institucijama.
- Industrija čelika se u posljednje dvije godine nalazi u krizi, što implicira da i GIKIL posluje s poteškoćama. Naime, bazna osnova GIKIL-a naslonjena je na industriju čelika. Uprkos tome, smogli smo snage za investicije, posebno za one projekte zaštite voda i životne sredine. Na ovom projektu, vrijednom dva miliona KM, radili smo gotovo dvije godine. Sve ima za cilj da zadovoljimo ono što je propisano Federalnom uredbom o zaštiti voda, a ovim postrojenjem smo to uspjeli - kaže Almin Suljić, generalni direktor GIKIL-a.
GIKIL (1)
1 od 5
left-arrowright-arrow
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.