open-navfaktor-logo
search
Izabran v.d. iz SDBiH
Jedini kandidat bio iz SDA: Gradonačelnik Delić odgovara zašto je blokirao izbor direktora Doma zdravlja Lukavac
Dom zdravlja Lukavac već dvije godine nema direktora koji je imenovan na mandat od četiri godine. Sada je ponovo imenovan v. d., a konkurs je morao biti poništen.
Autor: J. B.
20.03.2024. u 20:09
get url
text
Dom zdravlja Lukavac
Dom zdravlja Lukavac
Upravni odbor Doma zdravlja Lukavac 12. marta donio je odluku o poništavanju konkursa za izbor direktora ove zdravstvene ustanove. Kao razlog za poništenje odluke, navedeno ja da gradonačelnik Lukavca Edin Delić nije dao saglasnost za imenovanje kandidata kojeg je predložio Upravni odbor.
Upravni odbor predložio je da za direktora bude imenovan specijalista urgentne medicine dr. Jasmin Alić, kao jedini kandidat koji je ostao na kraju konkursne procedure. Na konkurs se prijavio i dr. Mirza Kurtić, ali je ga je Upravni odbor, nakon obavljenog intervjua, eliminirao iz konkursne procedure.
- Odluku Upravnog odbora, kojom se poništava konkurs, dobio sam prije dva dana. Iz nje se vidi da gradonačelnik nije dao saglasnost, ali ne stoji koji su razlozi. Zbog toga sam od Upravnog odbora pismeno tražio pojašnjenje, odnosno da mi dostave kopiju akta gradonačelnika, koji su zaprimili 7. marta i u kojem stoji da mi se ne daje saglasnost. Dakle, ne znam razlog, a jedina pretpostavka koju imam je moja stranačka pripadnost - kaže dr. Alić za Faktor.
Gradonačelnik Edin Delić član je Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH), dok je Jasmin Alić član Stranke demokratske akcije (SDA) i gradski vijećnik u Lukavcu. Dodajmo i da je nakon poništavanja konkursa, za vršioca dužnosti na šest mjeseci imenovan član Socijaldemokrata dr. Mirza Kurtić, koji se prijavio na konkurs, ali je eliminiran iz procedure.
Dom zdravlja Lukavac već dvije godine nema direktora imenovanog na četverogodišnji mandat. Prethodno je u četiri navrata za v. d. direktoricu imenovana dr. Sedija Arapčić, također članica Socijaldemokrata BiH, a sada ju je naslijedio stranački kolega Kurtić.
- Konkurs je objavljen u decembru prošle godine. Nakon što je Upravni odbor poslo moje ime i zatražio saglasnost za imenovanje, gradonačelnik me krajem februara pozvao na sastanak na temu imenovanja za direktora. Na sastanku su bili i članovi Zdravstvenog savjeta Grada Lukavca, razgovor je bio korektan i bez političkih prepucavanja te sam se nadao imenovanju. Bio sam jedini kandidat, ispunjavam sve uvjete i nije bilo razloga da razmišljam da zbog stranačke pripadnosti neću dobiti saglasnost. Odluka koju sam dobio me iznenadila i pogodila me kao građanina i kao čovjeka - navodi Alić.
On dodaje da će o svojim narednim koracima odlučiti kada dobije obrazloženje i vidi razloge koji su navedeni za odbijanje saglasnosti.
Gradnonačelnik Lukavca Edin Delić kaže da on po zakonu ima pravo da uskrati saglasnost za imenovanje i taj pravni institut ne zahtijeva bilo kakvo obrazloženje.
- Iako nisam dužan da dajem obrazloženje reći ću da smatram da gospodin Alić ne bi odgovorio zadatku. Osnovni razlog je to što je on član Gradskog vijeća, koje je nadležno da raspravlja o izvještajima o radu te zdravstvene ustanove, ali i imenuje Upravni odbor. Mislim da to nije u redu. Kao član vijeća Jasmin Alić je konstantno glasao protiv svega što je na sjednicama bilo vezano za Dom zdravlja, a bilo je itekako važno, kupovana je nova oprema, ustanova je obnavljana... Ukoliko želite biti u Vijeću i biti direktor, morate raditi u interesu ustanove, koja pripada građanima - pojašnjava Delić.
Na pitanje da li ikakvu ulogu igra stranačka pripadnost Alića, odnosno Kurtića, koji je izabran za vršioca dužnosti, Delić kaže da ga to ne zanima.
- Biti član stranke je jedna stvar, a biti u Gradskom vijeću je nešto drugo. Ja mislim da to nije dobro. Dom zdravlja treba depolitizirati i vratiti građanima i ja smatram da je moja odluka potez u tom pravcu. Da stranačka pripadnost ne igra ulogu u kadrovskim rješenjima iza kojih stojim govore imenovanja članova SDA u gradskim službama, ali i imenovanje direktorice Centra za socijalni rad, koja je na tom mjestu i dalje, jer dobro obavlja svoj posao. Stranačka pripadnost u slučaju Doma zdravlja nije igrala ulogu. Može se biti član bilo koje stranke i biti na funkciji, ali stranački dres se mora ostaviti napolju kada se uđe u instituciju - zaključuje Delić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.