open-navfaktor-logo
search
Centar Skenderija
U Sarajevu počeo Međunarodni sajam knjiga: Popusti do 80 posto, za posjetioce i besplatne knjige
Autor: M. Ču.
17.04.2024. u 12:52
get url
text
FOTO: Ajdin Cocalić
Internacionalni sarajevski sajam knjiga, 35. po redu, pod motom "Riječ", počeo je danas u Centru Skenderija - dvorani Mirza Delibašić, i to tradicionalnim darivanjem knjiga domaćina sajma prvim posjetiocima.
Na sajmu učestvuje, u svim dvoranama Skenderije, na površini od 10.000 kvadratnih metara, 150 izdavačkih kuća koje će do 22. aprila predstaviti 130 novih knjiga i 175 autora i promotora na 86 promocija u Bosanskoj kući.
Promocije novih autorskih izdanja održavat će se i u Domu mladih, foajeu, VIP salonu te na platou Skenderije.
Na sajmu, koji je odavno stekao reputaciju najveće i najznačajnije manifestacije posvećene autorima, knjigama i čitaocima, bit će održani i okrugli sto o prevođenju i autorskim pravima, stručni i naučni skupovi, kao i susreti pisaca iz regiona.
Ulaz na sajam je besplatan, a popusti idu od 20 do 80 posto. Hakikat Kitabevi, izdavačka kuća iz Turske, i ove godine svim posjetiocima sajma dijeli besplatne knjige.
- Ovogodišnji Sarajevski sajam knjiga dočekujemo bez značajnih bosanskohercegovačkih pisaca čija djela su obilježila savremenu književnu scenu. Njihova riječ i djela imali su poseban utjecaj u bosanskohercegovačkoj, a zahvaljujući prijevodima i u svjetskoj književnosti i umjetnosti.
Svjetski dan knjiga i autorskih prava obilježit ćemo inspirirani baštinom Cervantesa i Shakespearea, sjećanjem na Dževada Karahasana, Ivana Kordića, Marka Vešovića, Stevana Tontića, Hadžema Hajdarevića, Mirsada Bećirbašića i Abdulaha Sidrana, koji više nisu s nama - kazao je predsjednik Programskog savjeta sajma Ibrahim Spahić. 
- Svake godine izlažemo na sajmu, a najviše pažnje posvećujemo bosanskim autorima. Ove godine imamo novu knjigu Kemala Čopre Hadžibeg, zove se "Jah, šta ćeš", imamo jednog sarajevskog autora koji trenutno živi u Kanadi, on je Zoran Radulović, ima dvije knjige priča "Teško je umrijeti u Sarajevu", to je već drugo izdanje, a također imamo dosta knjiga iz popularne psihologije. To su hitovi kao što je "Emocionalna inteligencija - 12 pravila za život". To ljudi danas kupuju.
Također, imamo i jedan izbor slikovnica. Svake godine imamo i popuste do 20 i 30 posto s obzirom na to i da su cijene knjiga za naše tržište relativno niske. Nadam se da će svaki od kupaca na našem štandu naći nešto zanimljivo. Mi smo svi koji se bavimo ovim poslom veliki borci - kazao je za Faktor Samir Fazlić, vlasnik izdavačke kuće Zoro iz Sarajeva. 
Sajam knjiga, Centar Skenderija
FOTO:
Ajdin Cocalić
1 od 11
left-arrowright-arrow
Dragan Stupar iz Prijedora, knjižara Nostalgija, na sajam u Sarajevo dolazi već 10 godina i kaže da "imaju knjige iz svih oblasti". 
- U prilici smo da dajemo 20 posto popuste na knjige jer mi nismo izdavači, s tim što mi imamo svoja izdanja, ali više smo knjižara. Izdvojit ću tri knjige kojim smo mi izdavači - Marko Aurelije "Meditacije", Artur Šopenhauer "O životnoj mudrosti" i Menalk Kirka ili "O ženi" - kazao je Stupar. 
U okviru sajma, 20. aprila 2024. godine održat će se Međunarodni okrugli sto na temu "Prevođenje i autori" u Svečanom salonu i to u terminu od 11 do 15 sati.
Cilj Međunarodnog okruglog stola je diskusija o prevođenju kao specijalnoj naučnoj disciplini, autorskom i prevodilačkom radu, zaštiti autorskih prava prevodilaca, lingvistički i kuluturološki aspekti prevoda.
- Ove godine smo uspjeli okupiti 16 učesnika - prije svega akademska i naučna zajednica iz BiH i regije, predstavnici jezičkih i kulturnih instituta u BiH, predstavnici ambasada te predstavnici ministarstava kulture iz regije. Učesnici će dati svoj osvrt na razne teme uključujući prevode poezije, dramskih tekstova - kazali su organizatori na otvorenju.
Dodali su da bez vrhunskog prevođenja autorskih djela "svijet bi bio siromašniji, jezici i pisma bi nestajali, kao i vrijednosti jedinstva kulturnih raznolikosti".
Stručni žiri koji čine: Asmir Kujović - predsjednik, Marija-Fekete Sullivan - član, Lejla Alimanović - član, Biljana Zarić - član i Aida Gavrić - član, dodijelit će tradicionane nagrade sajma za najbolja ostvarenja u protekloj godini. Pored nagrada Sajma i izdavači na Sajmu knjige dodijelit će svoje tradicionalne nagrade.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.