open-navfaktor-logo
search
Uspjeh sarajevske novinarke
U Njemačkoj: Knjiga Meline Borčak proglašena Spiegelovim bestsellerom
Faktor/Textbegruenung
16.04.2024. u 17:19
get url
text
Knjiga "Mekka hier, Mekka da" bosanske novinarke Meline Borčak proglašena je Spiegel bestsellerom. Knjiga je u izdanju njemačke izdavačke kuće HanserBlau, koja je dio izdavačke grupe Hanser.
Njemačko književno tržište je jedno od najznačajnijih u Evropi i svijetu, jer se svake godine proda oko 300 miliona knjiga. Bestsellerima se proglasi samo dvadeset najprodavanijih knjiga, a "Mekka hier, Mekka da" je čak na sedmom mjestu.
U knjizi se radi o tome kako jezik i medijski frejming stvaraju i jačaju predrasude i mržnju prema muslimanima.
Posebnu pažnju javnosti i medija izazvalo je poglavlje o genocidu, koje je i najduže poglavlje knjige. U njemu je objašnjeno na koji način treba govoriti i pisati o genocidu, kako prepoznati i suprotstaviti se negiranju ili umanjivanju genocida i koje greške mediji čine pri izvještavanju. Kao konkretne primjere autorica koristi genocide nad Ujgurima, Rohinjama i genocid nad Bošnjacima 1992-1995 godine. Njemački mediji i kritičari također hvale pristupačni, opušteni stil pisanja i prepoznatljivi humor Meline Borčak.
Knjiga se trenutno prodaje u knjižarama u Njemačkoj, Egiptu, Austriji i Švicarskoj, a novac od knjiga kupljenih do kraja ove sedmice, autorica će donirati za narod Gaze preko Pomozi.ba i njemačkog ogranka organizacije "Doktori bez granica".
Melina Borčak je bosanska novinarka i autorica dokumentarnih filmova, koja je do sada radila za CNN, arte, Deutsche Welle i mnoge druge međunarodne medijske kuće, kao i za Parlament Njemačke, piše Textbegruenung.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.