open-navfaktor-logo
search
Filantrop, oficir, pisac, predavač
Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH
Naslijeđe Divjaka je naslijeđe svih građana Sarajeva i BiH.
Autor: Fena
16.04.2024. u 21:15
get url
text
Sa izložbe "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"
Sa izložbe "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"
Izložba o životu i radu Jovana Divjaka (1937-2021) "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace" otvorena je večeras u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.
Veliki broj poštovalaca Divjaka uvidio je da je izložba koncipirana iz dva djela. Prvi dio je biografska bilješka, dok je u drugom dijelu prezentacija rada Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak" iz različitih perspektiva.
- Naslijeđe Divjaka je naslijeđe svih građana Sarajeva i BiH. Tri decenije kontinuiranog rada na polju filantropije pokazuje kako je promjena na lokalnom nivou, koja počinje od pojedinca, jedan od mogućih načina da mijenjamo svijet na bolje. Vjerujemo da će ova izložba još jednom osvijestiti koliko je važno da njegujemo pozitivne društvene priče i muzeološkim jezikom progovaramo o ljudima koji su trajno promijenili naše društvo – izjavio je prisutnima izvršni direktor Udruženja Edin Bećarević.
Sa izložbe "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"
FOTO: Fena
Na izložbi se pričalo o dobrim djelima Divjaka s ciljem da se podstakne bh. društvo na djelovanje.
- Donijeli smo dio okruženja i svijeta Divjaka u želji da nam prezentirane priče na prvoj postavci o čika Jovi budu inspiracija za vrijeme koje dolazi, ali i podsjetnik kako je važno u životu misliti i na druge ljude – dodao je Bećarević.
Kustosica Historijskog muzeja BiH Elma Hodžić naglasila je da su na izložbi predstavljeni fragmenti biografije Divjaka - ličnosti koja se istakla kao vojni lider, humanitarac i borac za pravdu. Bio je filantrop, oficir, pisac i predavač.
- Mnogi posjetioci večeras su vidjeli prvu muzejsku postavku o liku i djelu Divjaka, čije je dobročinstvo stavljeno u prvi plan. Ideja je bila da pokažemo određene biografske podatke uz adekvatno prikazivanje na koji način je on djelovao – kazala je Hodžić.
Na osnovu ove izložbe publika je mogla zaključiti koliko je Divjak bio džentlmen, ambasador Sarajeva i BiH, te koliko je čvrsto vjerovao da obrazovanje može pomoći u unapređivanju društva.
Zahvalnost na podršci u realizaciji izložbe upućena je Bojanu i Dadi Hadžihalilović, Almiru Kurtu-Kugli, Elmi Hodžić, Historijskom muzeju BiH i Općini Novo Sarajevo.
Sa izložbe "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"
FOTO: Fena
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.