open-navfaktor-logo
search
Odluke
Ustavni sud FBiH neustavnim proglasio Zakon kojim je Rusmir Šišić smijenjen sa pozicije komesara u ZDK
Tokom 2023. u nekoliko navrata Vlada ZDK je smjenjivala Šišića, a sud ga je vraćao
Autor: Zenicablog
28.03.2024. u 13:43
get url
text
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine razmatrao je rješavanje predmeta U-23/23 koji se odnosi na ustavnost donošenja zakona u Zeničko-dobojskom kantonu, kojim je prošle godine smijenjen policijski komesar Rusmir Šišić, javlja Zenicablog
Podsjećaju da je tokom 2023. u nekoliko navrata Vlada ZDK smjenjivala Šišića, a sud ga je vraćao. Nakon što je Nezavisni odbor zatražio njegovu smjenu, Vlada je 12. jula prihvatila takav stav.
Šišić je ekspresno reagirao prema sudu koji je zaustavio tu namjeru. No, u žalbenom postupku, sud je poništio privremenu mjeru.
Prethodno, Skupština Zeničko-dobojskog kantona izglasala je Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK po kojem je komesar Rusmir Šišić automatski razriješen dužnosti te mu je oduzet čin generalnog inspektora.
Ustavni sud FBiH je sada ocijenio neustavnom retroaktivnu primjenu zakona, tvrdi izvor portala Zenicablog. Naime, u obrazloženju rješenja po kojem je Šišić tada smijenjen je navedeno "kao razlog razrješenja neispunjavanja uvjeta koje tužitelj u vrijeme imenovanja po tada važećem Zakonu nije ni morao imati".
Naime, Šišić je rješenjem od 16. septembra 2021. godine imenovan za policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK na mandat od četiri godine i po tada važećem zakonu ispunjavao je sve uvjete. Zakon je promijenjen tek 2023. te se nije mogao odnositi na njega.
Nekoliko posljednjih izbora policijskog komesara u ZDK "dižu prašinu" i imaju sudske epiloge. Šišićev prethodnik, Semir Šut, smijenjen je na sličan, odnosno gotovo identičan način, ali njegova smjena nije imala sudski epilog.
I Šišićev nasljednik, Admir Gazić, izabran je u "sudijskog odbrojavanju", nekoliko sati prije nove promjene vlasti
. Naime, odlazeća garnitura predvođena premijerkom Amrom Mehmedić, koja je pokrenula proceduru Šišićeve smjene, imenovala je Admira Gazića nekoliko sati prije skupštine na kojoj je izglasano nepovjerenje.
Šta će nova vlada ZDK učiniti sad s Gazićem, kojeg nije ni izabrala, te ovakvom odlukom Ustavnog suda, da li će Šišić biti vraćen ili ne, pokazat će dani pred nama.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.