open-navfaktor-logo
search
Upućen prijedlog
U Banovićima još čekaju januarsku plaću: Sutra posljednja šansa Općinskom vijeću da usvoji budžet
Načelnik je uputio prijedlog budžeta, ukoliko ga ne usvoje Vijećnici, imat će pravo da ga sam proglasi.
Autor: J. B.
28.03.2024. u 11:58
get url
text
Banovići
Banovići
Načelnik Banovića Bego Gutić jutros je uputio zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Općinskog vijeća sa dvije tačke dnevnog reda, prva je prijedlog budžeta Općine za 2024. godinu, a druga je prijedlog o izvršenju budžeta, potvrđeno je za Faktor.
Podsjećamo, Općinsko vijeće Banovići još uvijek nije usvojilo budžet za tekuću godinu, a nije usvojena ni odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2024. godine, što znači da su sve isplate iz budžeta od početka godine blokirane, uključujući i plaće za ovu godinu i transfere javnim ustanovama.
- Nakon što sam primio zahtjev načelnika, donio sam odluku da se vanredna sjednica održi sutra u 16 sati, a Kolegij Općinskog vijeća bit će održan neposredno prije sjednice. Vijećenici su telefonski obaviješteni o vremenu održavanja sjednice - kaže za Faktor Rober Lapčević, predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići.
Podsjećamo, politička kriza u Banovićima traje od juna prošle godine, kada je formirana nova većina i upućena incijativa za opoziv načelnika Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA). Nova većina, koju čini 12 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA) i jedan iz Naroda i pravde (NiP), da danas nije uspjela realizirati opoziv načelnika, a ni smjenu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Roberta Lapčevića, koji je također iz SDA.
Sjednica zakazana za sutra posljednja je prilika da Općinsko vijeće Banovići usvoji budžet, jer u subotu ističe rok od 90 dana u kojem to trebaju učiniti. Ukoliko se to ne desi, načelnik Bego Gutić ima mogućnost sam proglasi budžet.
Dakle, Općina Banovići će u ponedjeljak, 1. aprila, imati budžet, ma ko ga usvojio, a stupit će na snagu objavom u službenim novinama. Nakon objave, steći će se uvjeti za isplatu plaća svima koji plaću primaju iz općinskog budžeta.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.