open-navfaktor-logo
search
Federalni zastupnik
Šabanović: Unutar vladajuće većine u FBiH je veliko nepovjerenje, troma je, na klimavim nogama
U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hrcegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu pao je zaključak vladajuće većine kako je legalno da sjednicu i dalje vodi dopredsjedavajući Mladen Bošković (HDZ) po ovlaštenju predsjedavajuće u ostavci Mirjane Marinković-Lepić (NS).
04.03.2024. u 14:34
get url
text

VEZANI TEKST - Farsa u Zastupničkom domu sa vođenjem sjednice, zaključak vladajuće većine pao na glasanju

Federalni zastupnik Haris Šabanović (SDA) je prvi na današnjoj sjednici ukazao na ovu farsu vlasti ukazavši im kako mogu izabrati novo rukovodstvo Doma ali da to iz nekog razloga ne čine.

- U ovom trenutku kadar HDZ-a rukovodi sa oba doma Parlamenta Federacije BiH a što je protivno Ustavu FBiH. To je tako u Federaciji mjesecima (na čelu Doma naroda je Tomislav Martinović HDZ-a, u Zastupničkom domu Mladen Bošković isto iz HDZ, a po ovlaštenju Marinković-Lepić).

Prema mom razumijevanju unutar vladajuće većine vlada veliko nepovjerenje. Kod njih očito postoji problem da se čeka "paket" u kojem će istovremeno riješti izbor Marina Vukoje u Ustavni sud BiH i imenovati rukovodstvo FBiH. Mislim da su Naša stranka i SDP ucijenjeni da bi izašli u susret HDZ-u - govori Šabanović.

Kaže kako je vidljivo da postoji nepovjerenje među koalicionim partnerima.

- Očito da postoji veliko nepovjerenje i imaju problema sa većinom koja je klimava, troma i koja je očito u vrlo knap većini gdje u Zastupnički dom FBiH umjesto Halila Bajramovića (NiP) dolazi predsjednik Stranke penzionera. Vrlo je tanka većina i postoje disonantni tonovi. Meni je problem što je cijela Federacija talac toga - govori Šabanović.

VEZANI TEKST - Prekinuta sjednica Zastupničkog doma FBiH, opozicija rasrkrinkala igranku Marinković-Lepić i Boškovića

Upitali smo kako se dogodilo da zaključak većine na današnjoj sjednici ne prođe a zbog čega je sjednica i prekinuta.

- Većina je sada spala na 47 ruku što nije dovoljno da bi nešto izglasali. Drugo, ako je Marinković-Lepić podnijela ostavku (septembar 2023.) neka je neko drugi zamijeni i vodi Zastupnički dom a ne da neprestano radimo po nekakvim zaključcima. Danas se reklo da se prešla svaka linija i da je ovo jedna farsa u kojoj nećemo učestvovati.

Nisam želio da dođemo u ovakvu situaciju ali mislim da je licemjerno. Marinković-Lepić ne može voditi sjednicu ali može primiti jednog ambasadora, drugog ambasadora... Sve može osim predsjedavanja - govori Šabanović.

Marinković-Lepić je u septembru 2023. godine kod podnošenja ostavke kazala kako to radi iz zdravstvenih razloga a da je nakon toga na sjednicama sjedila gdje sjedi rukovodstvo, da je sazivala Kolegij, potpisivala pozive za sjednice i uživala i uživa sve benefite predsjedavajuće Zastupničkog doma FBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.