open-navfaktor-logo
search
Uvrede, provokacije u NSRS
Dodik bjesnio i negirao genocid u Srebrenici: Bošnjacima može pripasti 25 posto, dočekat ćemo dan da se odvojimo od vas
U okviru jednosatnog obraćanja, Dodik je danas u NSRS-u ponovo rekao: "U Srebrenici se nije desio genocid"
Autor: B. S.
28.03.2024. u 13:41
get url
text
Dodik u NSRS-u
Dodik u NSRS-u
Prilikom današnjeg obraćanja na posebnoj sjednici u Narodnoj skupštini RS-a entitetski predsjednik  Milorad Dodik ponovo je negirao da se u Srebrenici dogodio genocid. Ameriku, Njemačku i Veliku Britaniju nazvao je "udruženim zločinačkim poduhvatom", te ponovio svoje poznate stavove o Bosni i Hercegovini kao "nemogućoj državi".
On je, govoreći o sankcijama entitetskim funkcionerima rekao da "nema kartice za plaćanje i da ih nikada nije ni imao".
- Ali uvijek u džepu imam nešto novca. A imam i prijatelje - dodao je Dodik, a potom dobacio zastupniku u NSRS-u Ramizu Salkiću (SDA):
- Salkiću, jel' tako? – dodao je.
U okviru jednosatnog obraćanja, Dodik je danas u NSRS-u ponovo rekao: "U Srebrenici se nije desio genocid".
- Bilo je nekih politički motivisanih presuda. Pokušava se veliko stradanje i Srba i Bošnjaka da se izdvoji kao ekskluzivitet samo jednog naroda i nametne kao globalna istina – kazao je Dodik.
Ponovio je i stavove da "BiH nije ustavna zemlja i da nema budućnosti", te da je "najpametnije da se sjedne i razgovara o razlazu na miran način".
Nije izostavio ni Sud i Tužilaštvo BiH i rekao je da su to mjesta terora prema Srbima i RS-u.
- Bošnjacima perspektivno može da pripada 25 posto. Vaše nije ni Novi Grad (Bosanski Novi) ni Kozarska Dubica (Bosanska Dubica) ... Dočekat ćemo trenutak da ćemo se od vas odvojiti – rekao je Dodik, a onda se opet obratio zastupniku Salkiću: "Borit ću se da ti uvijek budeš slobodan, da sjediš ovdje i iznosiš svoje mišljenje čak suprotno od onoga što ja mislim".
Naveo je i da se nametanjem zakona zabija nož u leđa BiH.
- Čupanje će biti veoma bolno. Ti majstori koji to rade, su učinili to nepotrebno, nemaju ovlaštenja da to čine. Bilo je glupo, nasilnički i primitivno – istakao je Dodik.
Podvukao je da u BiH zakone donosi samo Parlamentarna skupština BiH.
- Nećete to? Šta hoćete onda? Mislite da smo blesavi i ludi. Vidjet ćete koliko smo blesavi i ludi u narednom periodu – kazao je Dodik.
Dodik je Ameriku, Veliku Britaniju i Njemačku nazvao "udruženim zločinačkim poduhvatom".
- Oni vode hibridni rat koji podrazumijeva sankcije. Rade sa nevladinim sektorom protiv RS-a, finansiraju medije, na sceni je obojena revolucija, prijete bankama da ne smiju da sarađuju sa pojedincima i privrednim subjektima koji nisu po njihovoj volji da bi RS gurnuli u bankrot – izjavio je Dodik.
Naveo je da su imali sastanak sa bankama tražeći od njih da zatvore račune onima koji se nalaze na njhovim listama.
-To je protivzakonito. Čak i oni koji su činili najveće zločine protiv čovječnosti, moraju da imaju određena prava u pogledu tekućih računa – rekao je Dodik.
Obrušio se još jednom na američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya i iznio niz optužbi - da je "isfrustriran, zaostao, zapušten u političkom smislu, korumpiran...".
- Njemačka se nameće kao vlasnik BiH. Posljednjih godinu i više se tako pokazuje. Ne možemo ih shvatiti kao dobru zemlju, jeste moćna, ali nije prijateljska – rekao je.
Dodik se obratio i šefu Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnom predstavniku Johannu Sattleru.
- Nećete praviti planove, vi ste vaše planove završili – kazao je Dodik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.