open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica NSRS
Cvijanović: Kretanjem na EU riješit ćemo se OHR-a, stranaca u Ustavnom sudu i islamskog ekstremizma
Navela je da ili BiH treba izbaciti iz UN-a ili visoke predstavnike treba svesti na mjeru koju su dobili po međunarodnom pravu
28.03.2024. u 12:10
get url
text
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović kazala je danas u obraćanju zastupnicima na početku posebne sjednice Narodne skupštine RS-a da se visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt "takmiči sa lošim nasljeđem Valentina Inzka", te da je njegova posljednja odluka pokazivanje EU "ko je gazda".
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a počela je danas u Banjoj Luci i razmatra se aktuelna sigurnosna i politička situacija u svijetu sa aspekta reperkusija na RS.
Dnevni red je prijedlog predsjednika RS-a, predsjednika NSRS-a, Vlade i članice Predsjedništva BiH.
Željka Cvijanović je istakla da oni koji najviše kritikuju RS, ruše domaće dogovore, te da se to desilo dva puta u posljednje vrijeme, rušenjem dogovora domaćih političkih lidera sa sastanka u Laktašima i Sarajevu.
- Ne urušavamo mi domaće dogovore nego stranci – istakla je Cvijanović.
"Opasni" Schmidt i stranci u Sudu
Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo Schmidt, ona je ocijenila da, sa tehničke strane, nema ništa protiv većine onoga što je definisano, ali da je ključno što je u ovom potezu visokog predstavnika postojala "loša namjera".
- Ovdje je stvar principa ko može da donosi i mijenja zakon i ko se kreće ka Evropskoj uniji. Ovo je namjerno uradio da pokaže da je iznad EU i da im zada udarac, te da pokažu da se nakon njihove odluke da će početi pregovore sa EU - mora da se zna ko je gazda – rekla je Cvijanović.
Navela je da ili BiH treba izbaciti iz UN-a ili visoke predstavnike treba svesti na mjeru koju su dobili po međunarodnom pravu.
- Ako je pojedinac taj koji mijenja zakone, onda BiH treba izbaciti sa evropskog puta i da ne glumimo da smo evropsko društvo – dodala je.
Rekla je i da su mjere koje preduzimaju stranci, te visoki predstavnik i Ustavni sud BiH - "opasne".
Ocijenila je i da se stiče utisak da se visoki predstavnik u BiH takmiči sa lošim nasljeđem koji je ostavio Valentin Inzko.
- Otišao je i korak dalje jer je uz BiH diskeditovao i Evropsku uniju - dodala je Cvijanović.
Ocijenila je da su Milorad Dodik i RS konstruktivan partner osim u situacijama kada se ruši Dejtonski sporazum.
- Uprkos montiranim političkim procesima ili pritiscima – dodala je.
Govoreći o sankcijama funksionerima u RS, Cvijanović je ocijenila da su sankcije dokaz da oni koji ih uvode, nemaju viziju za rješavanje problema.
- Oni ne žele da se procesi odvijaju na evropski način. Cilj je da bez pogovora prihvatimo da stranac pojedinac može biti iznad institucija, a da Ustavni sud kreira Ustav umjesto da ga štiti - kazala je Cvijanović.
- RS zagovara ustavnost BiH i zainteresovana je za evropski put, jer ćemo se tako riješiti OHR-a i stranih sudija. Taj put ne trpi njihovo postojanje. Osim toga, računamo da bi takvo kretanje moglo riješiti borbu sa islamskim ektremizmom – rekla je Cvijanović.
Izborni zakon
U medijima je ranije objavljena radna verzija Izbornog zakona RS, ali nije poznato da li će se i ovaj materijal naći danas pred zastupnicima NSRS. Upravo zbog toga je početak današnje sjednice koji je bio zakazan za 10 sati, pomjeren na 11 sati.
Nezvanično, spekuliše se da će po okončanju ove, odmah biti zakazana nova posebna sjednica sa ovom tačkom dnevnog reda.
U materijalu za današnju sjednicu se analiziraju brojna aktuelna dešavanja i sukobi u svijetu, od izraelsko-palestinskog, Sirije, migrantska kretanja, do posljednjeg terorističkog napada u Moskvi.
Ponovljen je stav koji je prije par dana iznio ministar unutrašnjih poslova RS-a Siniša Karan, da se "ne može u potpunosti isključiti mogućnost terorističkih aktivnosti na našim prostorima, iako trenutno ne postoje informacije koje bi ukazivale na pripremanje terorističkih napada ili drugih vidova nasilja".
Nadalje, u skupštinskom materijalu se navodi kako "narativ o ruskom malignom uticaju propagandna priprema za pokušaj restauracije protektorata nad BiH".
- Sve je počelo dolaskom američkog ambasadora Michaela Murphyja, a nastavilo se pokušajem nametanja njemačkog građanina Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH, iako dotična osoba nije nikada imenovana na tu poziciju relevantnom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a - navodi se.
- Nametanje zakonskih rješenja kojima je omogućeno procesuiranje izabranih i imenovanih lica u RS-u i to zbog nepoštovanja volje Christiana Schmidta, vršenje uticaja preko stranih sudija na izmjenu ustavnog poretka BiH, pritiscima na investitore u cilju urušavanja budžetskog sistema RS, opstrukcije dogovora domaćih političkih lidera, nedvosmisleno pokazuju namjeru uspostavljanja apsolutne vlasti neizabranog i neimenovanog stranca nad BiH - piše u skupštinskom materijalu.
Revizija konceota međunarodnih odnosa
Osvrćući se na posljednju odluku Šmita o izmjemama Izbornog zakona BiH, ocjenuje se da je i sama EU izrazila nezadovoljstvo.
Posebna pažnja posvećena je i sankcijama funkcionerima u RS, pa se navodi da američka administracija koja kroz sankcije i "kvazisudske postupke" te pritiskom na bankarski sistem, pokušava da eliminiše sve centre otpora uvođenju kolonijalne vlasti.
- RS u ovakvim odnosima mora sačiniti temeljnu analizu ukupne novonastale situacije, sačiniti odgovarajuće zaključke i preduzeti aktivnosti. To uključuje reviziju njenog dosadašnjeg koncepta međunarodnih odnosa - naglašeno je.
Dodaje se i da RS "ne idu na ruku neprijateljski, neustavni, nedejtonski potezi političkog Sarajeva i lobiranja u svjetskim centrima moći kojima se favorizuju bošnjački stavovi i ciljevi, koji za cilj imaju institucionalno odumiranje, a zatim i ukidanje RS".
- Naglašavamo da sve institucije na čijem čelu su Bošnjaci, bez obzira na nivo institucije, isključivo rade na ukidanju RS - zaključeno je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.