open-navfaktor-logo
search
Uoči Rezolucije o Srebrenici
Brifing u New Yorku: Vrijeme da UN preuzme odgovornost i ne napravi novu grešku; ne postoje genocidni narodi
Naglasio je i da je veoma važno da "razbijemo lažnu propagandu koja pokušava ovu rezoluciju predstaviti kao napad na jedan narod".
AUTOR: Autor: Faktor
19.04.2024. u 17:45
get url
text
Denis Bećirović i Zlatko Lagumdžija na brifingu
Denis Bećirović i Zlatko Lagumdžija na brifingu
U sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku održan je brifing o pripremama za obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici, uključujući nacrt rezolucije o "Međunarodnom danu razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".
U svom obraćanju, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović podsjetio je na izvještaj bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Annana u kojem je napisao da su UN u Srebrenici napravile "grešku pogrešnom procjenom i nemogućnošću da se prepozna obim zla s kojim su suočene".
UN su napravile grešku
- On je, također, poručio da je ono što se dogodilo u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi sramota za UN, jer su se strašni zločini dogodili pred očima trupa UN-a. UN su napravile grešku 1995, ali ne smiju napraviti novu grešku 2024. godine. Žrtve genocida i njihove porodice zaslužuju makar mali djelić pravde - istakao je Bećirović.
Kazao je da je pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a potvrđeno da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid, te da su to sudske presude koje ne mogu biti izbrisane iz historije čovječanstva, kao i da nijedan genocid nakon Drugog svjetskog rata nije tako detaljno dokumentovan kao genocid u Srebrenici.
- Usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN-a je važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu. Uvjereni smo da je ova rezolucija podjednako važna za sve nas zajedno, za svijet koliko i za Bosnu i Hercegovinu, jer njom se nedvosmisleno iskazuje, na globalnom nivou, osuda genocida, podrška žrtvama, sprečavanje negiranja genocida i spremnost da zajedno radimo na prevenciji genocida - naveo je Bećirović.
Naglasio je i da je veoma važno da "razbijemo lažnu propagandu koja pokušava ovu rezoluciju predstaviti kao napad na jedan narod". 
- Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali, kao i svi građani naše države, integralni su dio bosanskohercegovačkog jedinstva u različitostima. Tako je bilo i tako će ostati. Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije nikakva prijetnja srpskom narodu. Ne postoje genocidni narodi. Postoje zločinci koji su odgovorni za genocid. U ovoj rezoluciji nema nijedne rečenice koja govori o kolektivnoj odgovornosti jednog naroda. To je istina koja se mora javno izgovoriti - kazao je Bećirović.
Dodao je da ne postoji nijedan opravdan razlog da bilo koja država na svijetu ne podrži predloženu rezoluciju. 
- Pozivam one koji lobiraju protiv usvajanja ove rezolucije da to prestanu činiti i da podrže usvajanje ove rezolucije. Genocid u Srebrenici, u srcu Evrope, ne smije biti zaboravljen i negiran. Ne smijemo to dozvoliti zbog budućnosti čovječanstva. Sjećanjem čuvamo i dostojanstvo žrtava. Sjećanjem se borimo i za sigurnu budućnost novih generacija. Ovo je veliki ispit i za UN - zaključio je Bećirović.
Brojevi 8372… najtamniji trenutak u modernoj historiji 
Ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija naglasio je da se ovaj strašni zločin - genocid, dogodio tokom perioda kada je Srebrenica bila proglašena zaštićenom zonom UN-a, te da je vrijeme da UN preuzme odgovornost.
Istakao je da brojevi 8372… označavaju najtamniji trenutak u modernoj historiji jer je to broj nevjerovatnog zločina počinjenog u zaštićenoj zoni – Srebrenici.
- 8372 žene, muškarca i djece su sistematski pogubljeni u julu 1995. u i oko Srebrenice. Najveći, najteži ratni zločin od Drugog svjetskog rata. U toku su pripreme obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici i imat ćemo velike događaje ove i naredne godine. Imamo i obilježavanje Dana sjećanja na Runadu kada se 1994. godine izvršen genocid. Imamo rezoluciju koja sada treba da se osvrne na događaje i obilježavanje genocida u Srebrenici 1995 - kazao je Lagumdžija.
Dodao je da je veliki broj razloga zašto ovaj dan treba biti međunarodni dan.
- Prvo, to su pouke propusta UN-a da spriječi genocid u Srebrenici i da poduzme djelotvorne mjere da do ovoga ne dođe. Majke Srebrenice uporno traže pravdu i to već godinama i končano je vrijeme da UN preuzmu odgovornost i da dalje obilježavaju sjećanje na ove tamne dane historije, i radi sjećanja na historiju i kao upozorenje. Ne smijemo zaboraviti šta se desilo i moramo paziti na buduće generacije - istakao je Lagumdžija.
Poricanje zla sije novo sjeme zla
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić se osvrnuo na tekst same rezolucije.
- Ako pogledate tekst rezolucije, dubinski, čak i ovlaš, čak ni oni koji su odlučni da to učine, ne mogu pronaći nijedan argument koji smo slušali u medijima u vezi sa ovom rezolucijom, a koji govore da je ova rezolucija usmjerena protiv određene zemlje, protiv određenih ljudi, protiv određene nacije. To nije istina. U tekstu ove rezolucije niko ne može naći ništa slično i takve stvari mogu reći samo oni koji ne misle dobro – rekao je Komšić.
Dodao je da poricanje genocida, poricanje tog zla i usvajanje i prihvatanje tog poricanja sije novo sjeme zla za generacije koje dolaze. 
Istakao je i da je odbijanje da se podrži ova rezolucija znači podršku negiranju genocida.
- To znači poricanje uprkos presudama međunarodnih sudova. Laži vas nikada ne mogu izliječiti, bilo da se radi o braku, prijateljstvu ili bilo kojoj vrsti veze, laž nikada ne pomaže. Istina je jedina koja pomaže. Istina mora voditi, a isto je i kada su u pitanju velika životna pitanja kao što je ovo pred nama. Samo istina nam može pomoći da se izliječimo - rekao je Komšić.
Naglasio je da neki možda ne odobravaju činjenicu da se genocid dogodio u Srebrenici, ali činjenica je da su Srebreničani sistematski ubijani zbog svoje vjere i etničke pripadnosti.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.