open-navfaktor-logo
search
Poznati izgovor
Mislite da ćete se udebljati ako prestanete pušiti? Ne, upravo je suprotno....
Pušači obično imaju manju tjelesnu težinu od nepušača, ali istovremeno i više masnoća nakupljenih u području stomaka.
Autor: Gloria.hr
17.04.2024. u 08:14
get url
text
Zabrinutost da bi se mogli udebljati čest je izgovor pušačima da se ne okane te nezdrave navike, ali novo istraživanje je pokazalo da pušenje zapravo povećava količinu stomačne masti koja je povezana s povišenim rizikom za srčane bolesti, dijabetes, moždani udar i demenciju.
Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu uspoređivali su rezultate različitih genetskih studija u koje je bilo uključeno više od milion ljudi.
Pokušali su otkriti imaju li ljudi koji imaju gene povezane s pušenjem drugačiju raspodjelu masnog tkiva u odnosu na nepušače. Pokazalo se da je početak pušenja i pušenje tokom cijelog života povezano s povećanjem stomačne masti.
U većini slučajeva visceralne masti koja obavija organe u stomačnoj šupljini, a rjeđe potkožnog masnog tkiva koje se nalazi neposredno ispod kože.
- Utjecaj pušenja na stomačnu masnoću postoji neovisno o drugim faktorima kao što su socioekonomski status, konzumacija alkohola, ADHD ili koliko je neka osoba sklona rizičnom ponašanju - rekao je voditelj studije dr. German Carrasquilla te dodao da iako pušači općenito imaju nižu tjelesnu težinu, često imaju više stomačne masti od nepušača, što povećava njihov rizik za kardiometaboličke bolesti, prenosi Gloria.hr
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.