open-navfaktor-logo
search
Mislite na zdravlje
Ako želite zdravu i normalnu probavu, trebali biste često jesti ove vrste voća
Autor: Faktor
03.04.2024. u 16:49
get url
text
FOTO: Screenshot/Youtube - SmartBrainChild Sunday
Održavanje redovne probave važno je za zdravlje crijeva, a time i cjelokupno zdravlje. Na probavu se može utjecati na različite načine, pa tako i hranom. Jedenje određenih vrsta voća može potaknuti zdravu i redovnu probavu, a upravo bi te namirnice trebalo češće jesti. Možete ih jesti same ili u različitim kombinacijama u doručcima, kao slatko i slično.
Banane
Banane sadrže vodu, vlakna i kalij koji mogu pomoći u podsticanju redovnom i normalnom  funkcioniranju probave. Hrana bogata vlaknima, poput banana, pomaže i da nemate problema s nadutošću, grčevima u želucu i plinovima. Također, potiče rast zdravih bakterija koje pozitivno utječu na rad crijeva.
Papaja
Iako nije popularna kao banane, papaja je poznata po svojim dobrobitima za probavu. Papaja sadrži enzim papain koji pomaže u razgradnji proteina, poboljšavajući probavu. Isto tako, papaja sadrži visok udio vlakana i vode koji pomažu u podsticanju probave i održavanju probavnog trakta zdravim.
Kivi
Kivi sadrži aktinidin, enzim koji podržava normalnu probavu i pomaže pri rješavanju ili ublažavanju drugih probavnih smetnji. Utječe na poboljšanje simptoma poput zatvora, nelagode u trbuhu i refluksa kiseline.
Bobičasto voće
Bobičasto voće poznato je po mnogim zdravstvenim dobrobitima, a jedna od njih je i pozitivan utjecaj na probavu. Voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina sadrži dijetalna vlakna i antioksidanse koji potiču zdravlje crijeva i probavu, prenosi Health Shots.
Jabuke
Još jedno popularno voće na ovom popisu su jabuke. Bogate su vlaknima, što ih čini odličnim izborom voća za probavu. Utječu na produženi osjećaj sitosti i potiču rast korisnih crijevnih bakterija, prenosi Health Shots.
Avokado
Avokado je prepun vlakana i hranjivih tvari, poput kalija, koji pomaže u promicanju redovne i normalne probave. Također, avokado je namirnica s niskim udjelom fruktoze, što znači da može pomoći u izbjegavanju plinova i nadutosti.
Mango
Mango sadrži dijetalna vlakna i spojeve amilaze koji mogu pomoći u izbjegavanju zatvora i stabiliziranju probavnog sistema. Dobar je dodatak prehrani jer može pomoći u izbjegavanju plinova, nadutosti i nelagode u trbuhu. Kako prenosi Health Shots, studija objavljena u časopisu Molecular Nutrition and Food Research pokazala je da mango sadrži polifenole i vlakna koja mogu pomoći u ublažavanju zatvora.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.