open-navfaktor-logo
search
Proljetni radovi u vrtu
Ako želite da paprika rađa obilno, pored nje posadite neku od ovih biljaka
Nemojte ih saditi uz krompir, kupusnjače, komorač, stablo kajsije
Faktor
04.04.2024. u 08:11
get url
text
Dobar prinos paprika pospješit će i i začinsko bilje
Dobar prinos paprika pospješit će i i začinsko bilje
Proljetni radovi u vrtu uveliko su počeli, a ako i ove godine planirate posaditi paprike, za bolji rod stručnjaci za povrtlarstvo predlažu sljedeće.
Kako biste imali bogatiji i kvalitetniji rod, prijedlog je da pored paprika posadite biljke koje su "dobre komšije".
To su: paradajz, patlidžan, bamija, kukuruz, grah, tikvice, krastavac, grašak, zelena salata, blitva i špinat, crni i bijeli luk, rotkvice, mrkva, cvekla.
Dobar prinos paprika pospješit će i: začinsko bilje (bosiljak, origano, majčina dušica, ruzmarin, peršun...), ali i neko cvijeće poput kadifa i nevena.
Paprike jedino ne podnose ove četiri biljke:
- krompir - sve štetočine koje napadaju krompir, vole i paradajz i paprike. Stoga se ne preporučuje da se krompir sadi u blizini paprika. Osim štetočina, donijet će im i razne bolesti.
- kupus (kafriol, brokula) - paprika voli blago kiselo zemljište, dok kupusu odgovara alkalno. Obje vrste negativno utječu jedna na drugu.
- komorač - jednostavno ne voli nikog u blizini. Stoga je najbolje saditi ga u posebnim posudama. Njegov korijen ispušta specifičnu hemikaliju koja šteti svim biljkama u njegovoj blizini.
- stablo kajsije - u ovom slučaju bolesti s paprike mogu se prenijeti na stablo kajsije i stoga se ne sade jedna u blizini druge.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.