open-navfaktor-logo
search
Obratite pažnju
Ovo su znakovi da jedete previše ugljikohidrata
Ako ste neprestano naduti, ugljikohidrati bi mogli biti krivac.
Faktor
13.04.2024. u 11:18
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
FOTO: Shutterstock
Iako su ugljikohidrati stekli lošu reputaciju, odnosno da ih ne biste trebali konzumirati ako pokušavate smršati, to baš i nije tako. Postoje složeni ugljikohidrati, poput zobene kaše, cjelovitih žitarica i krompira, koji vam daju energiju i sprečavaju prejedanje. Prednost ovih vrsta ugljikohidrata je i to što treba više energije i vremena da se razgrade u šećer koji je potreban za energiju.
Osim toga, složeni ugljikohidrati izvrstan su izvor vlakana (na primjer grah i mahunarke) koji potiču gubitak težine, osjećaj sitosti i zdravlje crijeva. Dakle, ako razmišljate o smanjenju ugljikohidrata kako biste izgubili kilograme, možda biste trebali ponovo razmisliti.
Ipak, ne treba pretjerivati ni sa čime, pa tako ni s ugljikohidratima. Općenite prehrambene smjernice navode da putem ugljikohidrata dnevno trebate unositi između 45 i 65 posto dnevnih kalorija. Na primjer, ako jedete 1.800 kalorija dnevno, to iznosi 203 do 293 grama ugljikohidrata dnevno. Unos ugljikohidrata ovisi o stilu života pa tako oni koji su aktivniji trebaju više ugljikohidrata od onih koji veći dio dana provode sjedeći, piše Livestrong.
Trebali biste se više fokusirati na kvalitet ugljikohidrata, dakle birati složene umjesto jednostavnih (npr. svježe i suho voće, bijeli hljeb, bijela riža i tjestenina). Ipak, ako unosite previše ugljikohidrata, bilo složenih ili jednostavnih, mogu se pojaviti neugodni simptomi.
Ako ste neprestano naduti, ugljikohidrati bi mogli biti krivac, kaže medicinska sestra Marina Yuabova za Livestrong. Dodaje da šećer iz ugljikohidrata može smanjiti raznolikost zdravih bakterija u crijevima, što usporava probavni sistem i uzrokuje nadutost. Osim toga, bakterije u debelom crijevu fermentiraju vlakna, škrob i neke šećere, koji proizvode plinovite spojeve u tijelu.
Iako su složeni ugljikohidrati izvrsni za mršanje, prebrzo povećanje unosa vlakana može dovesti do želučanih problema, uključujući nadutost. Kako biste to izbjegli, najbolje je da postepeno dodajete vlakna u prehranu kako bi se tijelo moglo naviknuti, a pritom pijte više vode.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.