open-navfaktor-logo
search
Dobra za vid
Je li bolje jesti sirovu ili kuhanu mrkvu?
Prisutnost beta-karotena u ovom povrću poboljšava izgled i dobrobit naše kože, čineći je zategnutijom, opuštenijom i ružičastom.
Faktor
14.04.2024. u 14:14
get url
text
Mrkva je hrskava, ukusna i vrlo hranjiva te ima brojne zdravstvene koristi. Iako je danas poznata kao usjev svijetle narančaste boje, izvorna mrkva iz srednje Azije imala je ljubičasto-žutu boju. Danas se mrkva koristi širom svijeta i veoma je popularna namirnica.
Postavlja se pitanja da li mrkva gubi dragocjene hranjive sastojke tokom kuhanja.
Stručnjaci kažu da bilo da ju konzumirate sirovu (u salati, u smoothiejima ili kao međuobrok za utaživanje gladi) ili kuhanu (prženu u tavi, pečenu ili u slanim pitama), u oba slučaja imat ćete dobru zalihu vlakana, posebno inulin.
Osim što mrkvi daje karakterističan slatkasti okus, inulin potiče specifičan rast bifidobakterija, mikroorganizama koji pomažu imunološki odgovor vašeg tijela.
Također olakšava probavu, ograničava stvaranje plinova i nadutost u trbuhu, zato je mrkva često preporučljivo povrće za one koji imaju problema sa probavom.
Mrkva je vrlo bogata antioksidansima, posebno beta-karotenom, suprotstavlja se djelovanju slobodnih radikala, usporava starenje i smanjuje rizik od rane smrti. Zajedno sa drugim zelenilom i povrćem poput brokule i špinata, mrkva pomaže u borbi protiv pretilosti kod djece i adolescenata, što je potvrdilo istraživanje dva američka univerziteta.
Prisutnost beta-karotena u ovom povrću poboljšava izgled i dobrobit naše kože, čineći je zategnutijom, opuštenijom i ružičastom. Osim toga, ako se konzumira ljeti, mrkva potiče zdravu i ujednačenu preplanulost jer beta-karoten potiče proizvodnju melanina (tvar koja daje boju koži kada potamnimo).
Konačno, mrkva je među namirnicama koje su dobre za vaš vid, zahvaljujući visokom sadržaju vitamina A.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.