open-navfaktor-logo
search
Intervju s Komšićem
Željko Joksimović je suvlasnik Tanjuga, a njegova supruga Jovana glavna urednica
Tanjug, novinaska agencija iz Srbije čiji je novinar u razgovoru sa Željkom Komšićem, predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, negirao genocid u Srebrenici, vlasništvo je pjevača Željka Joksimovića. Tačnije, Joksimović je suvlasnik zajedno sa Manjom Grčić. 
09.11.2021. u 19:04
get url
text

Glavna i odgovorna urednica Tanjuga je Jovana Joksimović, supruga Željka Joksimovića. 

 

-  Ulazak u Tanjug je samo logični nastavak onog prvog koraka koji smo napravili kada smo pokrenuli televizije. Cijela ideja i jeste bila zasnovana na mom ubjeđenju da je televizija informacija, i to ona kojom se komunicira. Uz to, vjerujem da posao medija nije da ljudima pričaju šta da misle, već samo da im daju tačnu informaciju i puste ih da misle sami. Sve drugo, po meni, nije ništa drugo nego vrijeđanje publike - izjavio je to Joksimović u intervjuu za Avaz u februaru ove godine, potvrđujući da on stoji iza Tanjuga. 

Priča o Tanjugu je prilično komplicirana, ali iza onoga što je sada ostalo od Tanjuga stoje Joksimović i Grčić, koja je ujedno i TV voditeljica na televiziji iza koje, također, stoji Joksimović. 

Manja Grčić

Srbijanska novinska agencija Tanjug i servisi te agencije izbrisani su u martu iz Agencije za privredne registre (APR), a beogradska firma "Tačno", koja je krajem 2020. stekla pravo koristiti imovinska prava i žigove agencije, registrirala je šest Tanjugovih servisa, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Prema navodima UNS-a, na službenoj stranici APR-a objavljeno je da je Tanjug obrisan iz registra, a prijavu je podnijela Branka Đukić, dugogodišnja direktorica te novinske agencije, o čijem statusu i vlasništvu nekoliko godina unazad traju sporovi, nakon što je još 2015. službeno objavljeno brisanje iz registra državnih medija.

Osim brisanja iz registra, na stranici APR-a objavljeno je da se brišu i servisi Tanjuga iz Registra medija, ali je u tom registru u martu istodobno objavljeno da je beogradsko poduzeće "Tačno" iz Beograda registriralo novih šest servisa, navodi UNS, prenosi Jutarnji list.

Tako se Tanjug servis vijesti, Tanjug servis vijesti na engleskom, Tanjug foto servis, Tanjug video servis, Tanjug livestream i Biz servis Tanjug od marta nalaze u Registru medija, a kao njihov izdavač navedena je firma "Tačno", dok su isti urednici koji su bili upisani u ugašene servise Tanjuga, istodobno i urednici i tek registriranih servisa, što ukazuje da će Tanjug nastaviti s radom pod istim imenom i s istim medijskim prozvodima, ali s drugim izdavačem.

U objavi na svojoj stranici UNS-a podsjeća da je poduzeće "Tačno" iz Beograda krajem prošle godine steklo pravo da za 628.000 eura u sljedećih 10 godina koristi imovinska prava i žigove novinske agencije Tanjug.

VEZANI TEKST - Željko Komšić prekinuo intervju nakon što je novinar Tanjuga rekao da ne priznaje genocid u Srebrenici

To poduzeće u vlasništvu je Radiotelevizije Pančevo Radoice Milosavljevića i firme "Minacord media" čiji su zastupnici muzičar Željko Joksimović i direktorica Tačno d.o.o. Beograd Manja Grčić.

Beogradski mediji objavili su 2015. godine da je "novinska agencija Tanjug službeno prestala postojati 31. oktobra kad je, u skladu sa zakonskim rokom za privatizaciju medija u državnom vlasništvu, brisana iz evidencije Agencije za privredne registre", ali je Tanjug nastavio i dalje normalno raditi.

Tadašnji državni sekretar u Ministarstvu kulture i infomiranja Saša Mirković odbacio je tada kao netačne navode da će poslije gašenja Tanjuga početi raditi nova agencija pri srbijanskoj vladi, istaknuvši da su "privatne agencije Beta i FoNet dovoljne za tržište Srbije".

Novinska agencija Tanjug utemeljena je kao Telegrafska agencija nove Jugoslavije (TANJUG) 5. novembra 1943. godine u Jajcu, a prvi veliki profesionalni zadatak bio je izvijestiti domaću i svjetsku javnost o 2. zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) 29. novembra 1943, tokom Drugog svjetskog rata.

VEZANI TEKST - Od Izetbegovića do State Departmenta: Kako Vučić i mediji manipuliraju javnošću u Srbiji

Tanjug danas dnevno emitira više 400 informacija iz unutarnje i vanjske politike, privrede, društva, kulture i sporta iz Srbije i svijeta, ima vlastiti video, fono i foto servis, a surađuje s vodećim svjetskim agencijama, te je članica Asocijacije balkanskih novinskih agencija (ABNA).

U arhivi Tanjuga pohranjeno je više od 3,5 miliona foto-negativa i fotografija, te nekoliko miliona tekstova i izvješća o najznačajnijim događajima u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji i svijetu od Drugog svjetskog rata, odnosno od utemeljenja Tanjuga do danas.

Podsjetimo, Tanjug je krivo interpretirao i izjavu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, u vezi s mogućnošću da BiH prizna nezavisnost Kosova. To se dogodilo 2017. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.