open-navfaktor-logo
search
Loši pokušaji
Od Izetbegovića do State Departmenta: Kako Vučić i mediji manipuliraju javnošću u Srbiji
Po već utvrđenom scenariju, nakon što Tanjug na "prikladan" način interpretira određenu informaciju, koju zatim listom prenesu svi mediji za čiju se naklonost Vučić "izborio", slijedi reakcija predsjednika Srbije
26.07.2019. u 21:12
get url
text

Medijska mašinerija predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića nema problema sa nedostatkom informacija koje pružaju alibi njegovim diplomatskim neuspjesima ili usmjeravaju fokus javnosti daleko od tih neuspjeha i konkretnih problema sa kojima se građani Srbije suočavaju. Ukoliko takve informacije ne postoje, oni ih jednostavno izmisle.

Prije nekoliko dana je američki State Department pozdravio odluku kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se odazove na poziv Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu, a tu je informaciju srbijanska novinska agencija Tanjug interpretirala na specifičan način.

Sudeći prema Tanjugovom izvještaju, kojeg su redom prenijeli gotovo svi mediji u susjednoj nam Srbiji, State Department je "čestitao Haradinaju što je odlučio da ide na sud", što reakciji State Departmenta daje potpuno drugačiji smisao.

Po već utvrđenom scenariju, nakon što Tanjug na "prikladan" način interpretira određenu informaciju, koju zatim listom prenesu svi mediji za čiju se naklonost Vučić "izborio", slijedi reakcija predsjednika Srbije. U konkretnom slučaju je Vučić Tanjugov "nespretan prijevod" iskoristio da plasira tezu o Haradinaju kao "američkom ljubimcu" te da Washington optuži za "dvostruke standarde".

Tako je jedna sasvim logična reakcija State departmenta, u kojoj su pozdravili činjenicu da se Haradinaj bez pogovora odazvao na poziv iz Haga, za razliku od velikog broja optuženih za ratne zločine koji nisu sličnim postupkom ostavili prostor za takvu reakciju, u srbijanskoj javnosti iskorištena kao krunski dokaz jednostranog i izrazito navijačkog, pa čak i "antisrpskog" odnosa Washingtona, što sužava prostor srbijanskoj javnosti za kritički odnos prema vlastitim političkim predstavnicima i njihovim diplomatskim neuspjesima u namjeri da na prihvatljiv način riješe pitanje Kosova.

Za potvrdu teze o ovakvom scenariju kao dobro uvježbanom obrascu, vratit ćemo se nepune dvije godine unazad, na sličan primjer u kojem je sadašnju ulogu State departmenta imao tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, podsjetit ćemo, u intervjuu za Deutsche Welle u novembru 2017. godine pojasnio da je za priznanje Kosova potreban konsenzus na nivou BiH te da je, što se njega tiče, Kosovo do sada trebalo biti priznato. Na insitiranje novinara da na nekoliko pitanja odgovori kratko, sa da ili ne, Izetbegović je, kada je upitan "hoće li BiH u jednom trenutku priznati Kosovo", odgovorio kratko sa: "Nadam se, da".

VEZANI TEKST - U laži su kratke noge: Srbijanski mediji izmislili Izetbegovićevu izjavu o priznanju Kosova

Čini se da je novinarima Tanjuga i u ovom slučaju zakazao Google Translate, čime su naknadno prije nekoliko dana pravdali "propust" sa podravljanjem/čestitanjem, s obzirom da su prenijeli da je Izetbegović u intervjuu za Deutsche Welle "tvrdio da će BiH priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost".

Nakon što je Tanjug obavio svoj dio posla, na red je stupio Vučić. Izetbegovićeva izjava, ona u Tanjugovoj verziji, će, ocijenio je Vučić, imati "dalekosežne političke i pravne posljedice".

- Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija – kazao je Vučić.

Kreirana situacija trebala je poslužiti kao odlična uvertira za Vučićevu veliku pobjedu. Uprkos tvrdnjama Bošnjaka da će BiH priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, spasitelj Vučić će spriječiti gaženje i ponižavanje Srbije na način da će svojim diplomatskim umijećem spriječiti takav scenarij.

- Treće pitanje o kojem smo razgovarali je stav Predsjedništva BiH, koji je Srbiji jako bitan, a to je da dok Republika Srbija ne zauzme stav drugačiji po pitanju Kosava, i BiH će imati stav koji ima Srbija – obznanio je Vučić svoju veliku pobjedu nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u decembru 2017. godine.

Međutim, predsjednik Srbije se malo preračunao te mu je velika pobjeda, nakon jednog bitnog pojašnjenja, izmakla iz ruku.

VEZANI TEKST - "Jedno bitno pojašnjenje...": Vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu!

Sprega politike i medija u usmjeravanju stavova javnosti nije svojstvena samo Srbiji, već je prisutna u cijelom svijetu, ali zvanični Beograd očigledno prakticira model svojstven najradikalnijim autokratskim režimima u kojima, za razliku od Srbije, stvarna verzija pogrešno interpretiranih informacija nije dostupna široj javnosti, što naše istočne komšije ne čini baš majstorima propagande već upravo suprotno.

VEZANI TEKSTOvo morate pogledati: Srbijanski TV voditelj i komičar Zoran Kesić o Izetbegovićevoj izjavi

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.