open-navfaktor-logo
search
Krši prava na slobodu izražavanja
BH novinari: Konaković se godinama, sa različitih funkcija u vlasti, brutalno obračunava sa medijima
AUTOR: Faktor
26.04.2024. u 16:59
get url
text
Elmedin Konaković
Elmedin Konaković
Upravni odbor Udruženja "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju neprimjerene izjave Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) i targetiranje novinara i medija na press konferenciji održanoj jučer u Sarajevu.
- Zloupotrebljavajući javni prostor Ministarstva vanjskih poslova BiH i vlastitu ministarsku poziciju, gospodin Konaković je neargumentirano i bez dokaza pokušao kriminalizirati jedan broj medija i novinara, nazivajući ih "dijelom medijsko–pravosudne mafije" samo zbog činjenice da su pisali o policijsko-pravosudnoj akciji hapšenja osoba koje se sumnjiče za različita krivična djela i povezanost sa narkokartelom "Tito i Dino".
Konaković je kazao kako pojedini mediji i novinari pokušavaju njemu "napakovati veze" sa navedenom kriminalnom grupom, te da svojim natpisima "ugrožavaju evropski put Bosne i Hercegovine". Ministar je dodatno dijelio lekcije medijima na koji način trebaju izvještavati o osobama koje su uhapšene u policijskoj akciji i kasnije saslušavane na sudu, čime je posegnuo za neprihvatljivim političkim pritiskom na novinare i direktnim miješanjem u njihov rad - navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja "BH novinari".
Upravni odbor BH novinara podsjeća kako se gospodin Konaković godinama, sa različitih funkcija u javnoj vlasti, verbalno i svaki put brutalno obračunava sa medijima, napadajući posebno one novinare koji kritički pišu o njegovim odlukama i načinima na koje obavlja javne dužnosti.
- Pri tome, Konaković politički obmanjuje javnost, naročito putem društvenih mreža, tumačeći kritike upućene njemu kao javnom dužnosniku udarom na državne institucije i/ili državu BiH i njen evropski put. Za UO BH novinara posebno je znakovito to što Konaković ni u jednoj reakciji na neprofesionalni rad novinara i medija nije koristio zakonska i legitimna sredstva poput demantija, zahtjeva za objavu ispravke, podnošenja žalbe nezavisnim (samo) regulatornim tijelima ili putem tužbe za klevetu - navode u saopćenju.
Upravni odbor BH novinara još jednom javno osuđuje jučerašnje Konakovićevo ponašanje, smatrajući ga neprimjerenim atakom na medijske slobode i profesionalni integritet novinara, insceniran sa ciljem kriminalizacije medija i rušenja njihovog ugleda u javnosti, uključujući i minimiziranje doprinosa bh. medija u razotkrivanju ovog, međunarodnog kriminalnog kruga.
- U tom kontekstu, BH novinari upozoravaju ministra Konakovića da će pokrenut sistem pravne zaštite radi kršenja prava na slobodu izražavanja, ukoliko se ne zaustave njegovi pritisci na medije i novinare - zaključeno je u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.