Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u ovom trenutku daleko je od prve dvije pozicije u grupi J, koje vode na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Italija je nedostižna, a Zmajevi trenutno zaostaju pet bodova iza drugoplasirane Finske. Istina, do kraja su ostala još četiri kola, u igri je 12 bodova i nije nemoguće da završimo na drugoj poziciji.

No, realnija je opcija da će reprezentacija BiH u martu naredne godine igrati "baraž", kako mnogi vole nazvati play-off Lige nacija. Izabranici selektora Roberta Prosinečkog vizu za doigravanje osigurali su osvajanjem grupe Lige nacija B.

U ovom trenutku nemoguće je napraviti kalkulaciju i sa sigurnošću napisati ko bi bili rivali Zmajeva u play-offu. Osnovni razlog je taj što će sve ovisiti o raspletu kvalifikacija, iz kojih će po dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe izboriti plasman na EURO 2020.

Evropska fudbalska federacija objavila je imena učesnika play-offa Lige nacija prema trenutnoj situaciji i poretku na tabelama u svim grupama.

Na osnovu trenutnog poretka evropskih kvalifikacija, protivnici BiH u play-offu bili bi Austrija, Vels i jedna od tri reprezentacije - Bugarska, Izrael ili Mađarska. Naime, jedna od ove tri reprezentacije bila bi "prebačena" u play-off Lige nacija A, a jedna u play-off Lige nacija C (žrijeb bi odlučio koja reprezentacija bi igrala A, koja B, a koja play-off Lige nacija C).

No, opet treba napomenuti da će konačna lista učesnika play-offa biti poznata u novmebru nakon što se odigra posljednje kolo kvalifikacija za EURO. 

Učesnici play-offa prema trenutnom stanju

Liga A: Švicarska, Holandija, Island, Bugarska/Izrael/Mađarska

Liga B: Bosna i Hercegovina, Austrija, Wales, Bugarska/Izrael/Mađarska

Liga C: Škotska, Norveška, Srbija, Bugarska/Izrael/Mađarska

Liga D: Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Bjelorusija

VEZANI TEKST - Težak put: Ko sve prijeti Zmajevima u "baražu" za EURO 2020

Ključni datumi

22. novembar 2019: Žrijeb play-offa Lige nacija

30. novembar 2019: Žrijeb grupa finalnog turnira UEFA EURO 2020

26. mart 2020: Polufinalne utakmice play-offa Lige nacija

31. mart 2020: Finale play-offa Lige nacija