open-navfaktor-logo
search
Play-off Lige nacija
Težak put: Ko sve prijeti Zmajevima u "baražu" za EURO 2020
Sve će biti poznato nakon što se u novembru okončaju tekuće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo
08.09.2019. u 18:39
get url
text

Fudbalskoj A reprezentaciji Bosne i Hercegovine porazom u Yerevanu od Armenije šanse za plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifkacije svedene su na minimum.

Stoga, četiri kola prije kraja kvalifikacija Zmajevi se okreću play-offu Lige nacija, kroz koji će pokušati dohvatiti plasman na EURO. Robert Prosinečki podnio je ostavku nakon debakla u Yerevanu, a Savez neće imati mnogo vremena da pronađe njegovu zamjenu.

Play-off Lige nacija igra se u martu 2020. godine, a Zmajevi su osigurali plasman na završni turnir, jer su osvojili prvo mjesto u našoj grupi, te izborili promociju u Ligu A.
A Liga nacija je povezana s kvalifikacijama za Evropska prvenstva, pružajući reprezentacijama još jednu priliku da se kvalifikuju na EURO.

Pobjednici grupa svih liga igrat će u polufinalima doigravanja. Ako je pobjednik grupe osigurao učešće na prvenstvu kroz kvalifikacije, tada će drugoplasirana reprezentacija te grupe igrati u polufinalu. Ako manje od četiri reprezentacije u jednoj ligi nisu osigurale učešće na EP onda se ta slobodna mjesta dodjeljuju reprezentacijama iz niže lige.

Pobjednici polufinalnih utakmica igraju finala play-offa, a četiri pobjednika finalnih utakmica iz svake lige osiguravaju učešće na Evropskom prvenstvu uz ostalih 20 reprezentacija (po dvije prvoplasirane iz svake grupe kvalifikacija).

Iz naše, Lige B, plasman u play-off izborili su i Ukrajina, Švedska, te Danska, a kao mogući protivnici Zmajevima u "baražu" još "prijete" i drugoplasirani timovi (Češka, Rusija, Austrija i Vels), odnosno one reprezentacije koje kroz kvalifikacije ne odu na EURO. Također, nije isključeno da potencijalni rivali budu i neke od trećeplasiranih ekipa iz Lige nacija (Slovačka, Turska i Irska).

A sve će biti poznato nakon što se u novembru okončaju tekuće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.