open-navfaktor-logo
search
Podcast Indirekt
Toni Karačić: U odnosu na Evropu, mi smo na dnu po organizaciji i lošem sistemu
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je dva poraza u posljednje dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.
18.11.2021. u 20:06
get url
text

Obje na Bilinom polju. Zmajevi su prvo poraženi od Finske (1:3) i tako ostali bez teoretskih šansi za drugo mjesto, a potom i od Ukrajine za najgore kvalifikacije u historiji naše zemlje.

- Svima nama je teško pao poraz, ali smo zasluženo poraženi. Igrali smo 70 minuta sa igračem više i primili dva gola tako.

Trebamo biti objektivni, naše želje su veće od realnog stanja. U odnosu na sve reprezentativne selekcije u Evropi, mi smo na dnu po organizaciji, lošem sistemu.

Ono što nas drži u korak sa ostalim je potencijal kojeg nesumnjivo imamo. Sve reprezentacije u Evropi ulažu jako puno, izgrađuju sistem i imaju odgovore. Mi nemamo. Finska je bila skijaška zemlja, ali u kontinuitetu, od infrastrukture do fudbalskih škola radi kvalitetnije od nas i onda dođe do ove razlike - kazao je za podcast Indirekt Toni Karačić, bivši selektor juniorske reprezentacije i doskorašnji trener NK Široki Brijeg:

- Dogodilo se ne prvi put da padamo protiv ekipa protiv kojih unaprijed mislimo da smo bolji. Sad je bila Finska, pa ranije Sjeverna Irska. Nema slabih, a mi to potcjenjujemo, živimo na staroj slavi, pa dođe kazna i razočaranje.

Baraž je za nas Svjetsko prvenstvo. Mi nemamo sistem, ustvari imamo, ali je loš. Pojeli smo veliki broj trenera. Uzmimo Duška Bajevića koji je legenda, dokazani trener koji je ispao žrtva ovog sistema. Pa Baždarević, pa Sušić kojeg smo potjerali kao neznalicu. Ne znamo ih cijeniti, nije problem u struci.

Bio sam osam godina na reprezentativnom nivou, imao preko stotinu utakmica, upoznao sam i trenere i igrao protiv drugih sistema. Ljudi uživaju raditi, mi improvizujemo - rekao je Karačić.

Kompletan razgovor možete pogledati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.