open-navfaktor-logo
search
Novo saopćenje iz OHR-a
Schmidt: Idući saziv parlamenta da donese potrebne mjere za integritet izbora
Uzimajući u obzir današnju odluku Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine kojom su potvrđeni konačni rezultati općih izbora 2022. godine, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt naglasio je da se moraju poduzeti koraci kako bi se dodatno unaprijedio integritet izbornog procesa.
02.11.2022. u 18:41
get url
text

Saopćeno je ovo iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

- Građani bi trebali imati povjerenja u pouzdanost izbornog sistema. Oni moraju biti sigurni da će se njihov glas računati i da će se njihov izbor poštovati - rekao je visoki predstavnik, dodavši da, kako bi se taj cilj postigao, glavni prioritet treba da bude suzbijanje izbornih prevara.

Iz OHR-a su saopćili i da je uvođenje elektronskih alata u izborni proces sljedeći pravi korak na tom putu.

- Prošlo je vrijeme studija i preporuka. Dobro znamo šta je potrebno učiniti da se osigura integritet izbora. Pozivam sljedeći saziv parlamenta da na jednoj od svojih prvih sjednica donese potrebne mjere. Neophodno je i što brže djelovati kako bi se poboljšala situacija u vezi sa financiranjem i osobljem Centralne izborne komisije BiH. Nema potrebe za dalje čekanje da se donesu neophodne promjene - dodao je visoki predstavnik.

Schmidt se danas oglasio i nakon što je Dom naroda Parlamenta FBiH imenovao i četvrtog nedostajućeg sudiju Ustavnog suda BiH pohvalivši rad Doma naroda, dok je OHR uputio saopćenje o Schmidtovom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a u kojem je visoki predstavnik objasnio, izneđu ostalog, odluke koje je ranije nametnuo, a tiču se Izbornog zakona BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.