open-navfaktor-logo
search
Većina imala ugovor za stalno
Popodne se vare kapije, nema više prolaska: Šta će biti s 206 radnika zeničke Koksare
Radnici su upoznati o pojedinostima. Od svakog radnika je poslan CV u Njemačku, Francusku i Poljsku
AUTOR: M. R. S.
26.04.2024. u 14:03
get url
text
U zeničku Koksaru kompanije Arcelor Mittal na posao je danas stigla prva smjena, a u drugoj će biti zavarene kapije i nema više prolaska, čime će ovaj pogon trajno biti zatvoren, kazao nam je danas Rašid Fetić, predsjednik Sindikata Arcelor Mittala Zenica, i dojučerašnji radnik Koksare koji je ovdje proveo 17 godina.
Pitali smo ga šta će biti sa 206 zaposlenih u Koksari, posebno nakon ranijih najava menadžmenta da će dio njih pokušati zbrinuti u evropskim zemljama, da li je "pod moranje" da napuste dom i odu u inostranstvo.
- Radnici su upoznati o pojedinostima. Od svakog radnika je poslan CV u Njemačku, Francusku i Poljsku. Oni će tamo pregeldati te CV-jeve. Ako kažu da im neki radnik odgovara, moraju razgovarati s njim. Ako se ne dogovore, radnici ostaju u Zenici u drugim pogonima. Dakle, nije pod moranje da se ide u inostranstvo – rekao je Fetić.
Napomenuo je da je u Koksari 206 radnika i da je većina imala ugovor za stalno, a manji broj na određeno.
Istakao je da radnici koji su imali ugovor na neodređeno neće ostati bez posla, a gledat će i da radnicima koji su bili zaposleni na određeno bude produžen ugovor.
- Ima visoka peć, imaju drugi pogoni u Zenici. Dosta je radnih mjesta upražnjeno unutar kompanije. Ako se neko ne uspije dogovoriti za Zenicu, razgovarat će se za neku otpremninu. Imate možda ljudi koji žele uzeti otpremninu i ići dalje – dodao je Fetić.
Naglasio je da ima radnika koji imaju više od 55 godina i ostala im je godina-dvije do penzije, "pa ćemo gledati da im se nešto uveže, da se naplati".
- U prvi plan smo stavili ljude kojima je ostalo deset i više godina do penzije – dodao je Fetić.
Kazao je da će radnici koristiti godišnje odmore, a oko 15. maja bi trebali na nova radna mjesta.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.