open-navfaktor-logo
search
Vojna analiza
Rusija će učiniti sve da Bjelorusiju uvuče u rat na svojoj strani, teroriziranje civila se provodi namjerno
I protekli dan opšteg rata između Rusije i Ukrajine obilježili su ponovljeni cjelonoćni artiljerijski i raketni napadi na civile u svim urbanim cjelinama koje su na meti ruskih okupacionih snaga.
12.03.2022. u 12:08
get url
text

Nakon ograničene i neuspjele operacije u pokušaju zauzimanja Kijeva koja se sprovodila od 8 do 10. marta, ruske okupacijske snage su se na kijevskom pravcu ponovo zaustavile radi logističkog snadbijevanja i popunjavanja jedinica.

Prema ukrajinskim podacima ukupno 31 ruska bataljonska taktička grupa je pretepjela teže gubitke u živoj sili i tehnici. Taj podatak i ne mora biti nužno do kraja tačan, ali rusko bobmardovanje gradova i najmerno gađanje civila pokazuje da je to potez očajnika i da na frontu općenito vlada pat pozicija.  

U borbi protiv dezinformacija u vezi rata u Ukrajini, Bijela kuća je pozvala i mrežu utjecajnih TikTokera kako bi i na taj način probili informativnu blokadu Moskve, koja zbog neprijateljske propagande zabranjuje rad Meta provajdera kojem su instagram ograničili, a Facebook zabanili zajedno sa mrežom Whats Up, na teritoriji Ruske Federacije.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je za medije da na Bliskom istoku ima 16.000 dobrovoljaca koji su spremni stati na rusku stranu. Među njima su I pripadnici milicije Hamasa, koji je od strane SAD-a proglašen terorističkom organizacijom. Zanimljivo bi bilo sada čuti šta o ovoj informaciji misli zvanični Zagreb koji godinama Bosni i Hercegovini prišiva etiketu terorizma. 

Ruske okupacione snage izvršile su raketiranje i gradova Dinpro u centralnoj Donbaskoj uvali na obalama rijeke Dnjepar i aerodrome u Ivano Frankovu i u blizini granice sa Poljskom na zapadu Ukrajine, ciljajući koridore za dopremanje zapadnog kontigenta naoružanja i vojne opreme Ukrajini.

Oružane snage proruskih separatista oslobodile su grad Volnovahu na Donbaskom ratištu, izjavio je u petak glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane general bojnik Igor Konašenkov. Ova informacija je izazvala ovacije na srbijanskim portalima odanim vladajućem SNS-u. 

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine optužilo je ruske vojnike za otmicu Ivana Fedorova, gradonačelnika Melitopolja, okupiranog grada na jugoistoku zemlje. To je pokazatelj kakvo društvo se silom želi nametnuti Ukrajincima koji izgaraju u odsudnoj odbrani svoje zemlje.

Inače u svim okupiranim gradovima, posebno na jugu Ukrajine, žitelji izlaze masovno na ulice i protestuju protiv ruske okupacije. Upravo na južnom sektoru bojišta ruske okupacijske snage žestoko su sinoć bombardovale Mikolajev, a već nekoliko dana su u punom naletu na grad Mariupolj koji i dalje odolijeva, iako je grad praktično uništen i za 400.000 njegovih građana se sprema velika humanitarna katastrofa pošto hrane više skoro da i nema, a danima nema struje i vode.

Ranjenici i među civilima i među braniocima se gomilaju a santietskih sredstava je sve manje. Ruske okupacijske snage za sada ne dozvoljavaju dopremanje bilo kakve pomoći Mariupolju, iako su pristali na otvaranje  12 humanitarnih koridora diljem Ukrajine. Blokadu Mariupolja pravdaju činjenicom da taj grad brane pripadnici zloglasnog ukrajinskog dobrovoljačkog odreda "Azov" koji baštini fašističku tradiciju ukrajinskih kolaboracionista iz Drugog svjetskog rata. Možda je to i razlog što su ruski napadi na tom djelu ratišta posebno brutalni i usmjereni na civilno stanovništvo.

No, i pored te činjenice, ruske okupacione snage nisu uspjele da dodatno pomjere ukrajinske snage koje brane Mariupolj niti za milimetar, što ne znači da će odbrana ponovo izdržati jači pritisak u narednim danima i sedmicama. 

I Balkan se našao na meti. Zagreb se u noći sa četvtka na petak zatresao od eksplozije nepoznatog letećeg objekta koji se srušio u gradu. Neslužbeni izvještaji govore da bi to mogla biti bespilotna izviđačka letjelica Tupolijev TU-141 iz sovjetskog doba. Hrvatski čelnici kažu da je leteći objekt letio iznad Mađarske 40 minuta, a zatim još sedam minuta  hrvatskim zračnim prostorom prije nego što se srušio u glavnom gradu. Ukrajinska strana demantirala je da se radi o njihovoj letjelici, optuživši ruske okupacione snage da pokušavaju da okrive ukrajinsku stranu. 

Na svjeveroistočnom i istočnom djelu fronta između Černjihova, Sume i Harkova, vode se po intenzitetu manja borbena dejstva, a ukrajinska komanda je obznanila da izvodi seriju kontranapada na tom djelu ratišta. Rezultati tih akcija nisu još poznati. Po nekim, još nepotvrđenim informcijama ruske okupacione snage koriste tzv. odrede za blokadu čiji je zadatak spriječiti povlačenje ruskih trupa u nastupanju. Također, navodno postoje izvještaji ruskih komandanta sa terena da je dezerterstvo uzelo maha i da se grupe ruskih dezertera jednako sukobljavaju sa ruskim i ukrajinskim snagama.

Ruski neovisni portal Meduza izvještava da su dvojica visokih funkcionera ruske obavještajne službe FSB - šef Pete uprave, general pukovnik Sergej Beseda, i njegov zamjenik Anatolij Boljuh, u peatk lišeni slobode. Za zapadne medije došla je potvrda informacije da je u Ukrajini stradao i treći ruski general, Andrej Kolesnikov, komandant 29. armije istočnog ruskog okruga. 

Ukrajina je optužila ruske okupacione snage da su iz ukrajinskog zračnog prostora sa borbenih aviona pucali na bjelorusko naselje Kopani u blizini granice u pokušaju da uvuku Bjelorusiju u rat u Ukrajini.

Općenito, može se izvući zaključak da ruske okupacione snage zbog logističkih problema i drastičnog pada morala polako gube inicijativu na bojištu i da će se sad usesrediti na namjerno teroriziranje civila na teritorijama pod ukrajinskom kontrolom i preorijentirati na psihološki oblik rata i fabrikovanja obavještajnih informacija. Time će pokušati da se opravdaju pred svijetom za sve što rade, a učinit će sve da i Bjelorusiju uvuku u rat na svojoj strani.  Zatvaranjem pristupa društvenim mrežama i agresivnom kampanjom dezinformacija pokušat će umiriti svoje stanovništvo i pacifizirati Ukrajince koji se nalaze pod njihovom okupacijom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.