open-navfaktor-logo
search
Vrijeme za istinu
Godine koje su pojele laži
Ključno pitanje za politiku Trojke jeste šta će biti sa svim ustupcima koje daju Čoviću i Dodiku ako ikad krenu pregovori s Evropskom unijom? Niko ne zna odgovor da li će se moći ili morati mijenjati ono što bude dogovoreno od sve tri strane (HDZ, SNSD i Trojka)?
25.02.2024. u 15:52
get url
text

Hoće li politički ustupci, kojima su Bošnjaci svedeni na nivo naroda trećeg reda, moći biti preinačeni nakon skrininga i otvaranja poglavlja tokom pregovora o prilagođavanju evropskim normama? Hoće li se voditi računa o ljudskim pravima i slobodama u ovoj državi dok sva kolektivna politička moć bude u rukama dvije strane – srpske i hrvatske? Ili će se, na kraju, zaključiti da je sve demokratski dogovoreno između tri strane i da se dogovoreno ne treba i ne smije dirati?

Da li se zato žuri Dodiku i Čoviću? Da uzmu sve što mogu prije otvaranja pregovora.

EU – zemlja dembelija

Dok haotično gubimo poluge države za koju nam je ginula mladost, dok brod tone a s palube iskaču politički miševi, pričaju nam se bajke o EU zemlji dembeliji. Gdje mi ne idemo, a gdje nas željno čekaju. Trideset godina su nam iz građanskih stranaka trunili o jedinstvenoj državi, koja će živjeti u bratstvu i jedinstvu, sa skladnom vladom, s jednim predsjednikom, državom bez entiteta, bez kantona, sa sretnom radničkom klasom... Potemkinova sela.

Za Uniju dembeliju slijedi skrining koji traje barem godinu-dvije, pa tek onda odobravanje i pravo otvaranje pregovaračkih poglavlja, što su dugotrajni procesi u kojima nas i stranci i braća Dodik-Čović mogu politički maltretirati do iznemoglosti.

Jer, budu li pregovori trajali decenijama, kao u slučaju Turske 26 godina, Makedonije 19 godina, Crne Gore 14 godina, Srbije 10 godina, na snazi će biti ponižavajući zakoni i nedokučive poluge vlasti koje je tolerantna Trojka poklonila Dodiku i Čoviću.

Da nešto razjasnimo u konkretnim slučajevima. Čovićev prijedlog izmjene Ustava za izbor članova Predsjedništva ne bi imao dvotrećinsku većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U Domu naroda Trojka plus HDZ, plus SNSD imaju prostu većinu koja bi im bila dovoljna. Zato Čović želi da izbor člana Predsjedništva iz reda Hrvata “na mala vrata” provuče samo kroz izmjene Izbornog zakona, za što postoji većina u oba doma.

U slučaju Dodikovog zahtjeva da se izbace tri stranaca iz Ustavnog suda postoji ustavni osnov i to: "Za imenovanje nakon više od pet godina po prvobitnom imenovanju sudija, Parlamentarna skupština može zakonom da predvidi drugačiji način izbora onih troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava." Dodik predlaže da Parlamentarna skupština donese Zakon o Ustavnom sudu. Tog zakona sada nema a trebalo ga je donijeti. Njime bi se propisao sastav, način izbora sudija, način odlučivanja itd. Za taj zakon Trojka, HDZ i SNSD imaju većinu u oba doma.

U slučajevima Izbornog zakona BiH i Zakona o Ustavnom sudu BiH opozicija može spriječiti donošenje zakona samo nedolaskom na sjednice Doma naroda čime bi uskratili kvorum, ali bi to značilo i otvorenu opstrukciju djelovanja i moguće sankcije visokog predstavnika.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, opozicija i mnogi ustavni eksperti smatraju da se ne može izmjenama zakona (koje predlažu Trojka, HDZ i SNSD) mijenjati ustavna materija, nego je nužno mijenjati Ustav Bosne i Hercegovine.

Način promjene Ustava propisan je u članu X, koji kaže da Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom Parlamentarne skupštine, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Predstavničkom domu.

Savršeni sklad u laganju

Jesu li Ameri konačno vidjeli da je evropski Čović lažnjak, a njegova maska krije neke druge namjere? Dok pokušava staviti pod kontrolu južnu interkonekciju, kojom bi se Bosna i Hercegovina trebala učiniti još ovisnijom od ruskog gasa, jesu li primijetili kod Čovića tu ucjenjivačku notu na račun države Bosne i Hercegovine i njenog najbrojnijeg naroda? Nije samo riječ o običnoj igri protiv energetske neovisnosti Bošnjaka i Bosne i Hercegovina. Čović već desetljećima radi u harmoniji s Dodikom, dokazanim jaranom Lukašenka i Putina.

Jedino pitanje je: Kako je moguće da nekoliko balkanskih mangupa uspijeva tridesetak godina varati samouvjerene zapadne diplomate?

Mogu, uz vrlo žive predrasude prema ovom bošnjačkom dijelu Bosne i Hercegovine. Predrasude s kojima su iz vlasti sklonjene SDA i DF, iako stvarni pobjednici izbora. Predrasude zbog kojih je preko noći suspendiran Ustav da bi se na vlast doveli zapadni puleni. To su predrasude da bi se na vlasti ustoličili "pioniri maleni" koji će uništiti sve funkcije države Bosne i Hercegovine da bi je takvu invalidnu uveli u Evropu. Predrasude bez prestanka hranjene stalnim malim i velikim lažima kojima su se punile uši zapadnih diplomata i naivnih konzumenata ove Bošnjake trećine.

Ako niste primijetili, te laži su identične iako dolaze s jezika iz Beograda, Zagreba, zapadnog dijela Mostara, Banja Luke, kao i s jezika Trojke.

Tu ima nekog savršenog sklada.

I tako, trideset izgubljenih godina. Godina koje su pojeli lažljivci. Umjesto da se raskrinkaju ljudi poput Dodika i Čovića, da se gradi država na ovoj bošnjačkoj trećini, uzdizana je građevina laži i obmana. Bosna i Hercegovina više nema nizašto vremena osim za istinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.