Italija je u suzama jer je otišao jedan od najvećih napadača i jedan od boljih fudbalera svijeta koji je rođen na Apeninima.

U fudbalsku historiju nekadašnji centarfor Juventusa, Milana i Azzurra upisao se 1982. godine kada je Italija u Španiji osvojila naslov svjetskog prvaka. Rossi je tada bio heroj nacije, a prvenstvo je okončao sa šest golova.

Za vrijeme igranja u Perugiji bio je upleten u kladioničarski skandal oko namještanja utakmica. Iako mu nikad to nije dokazano, suspendovan je na tri godine. Poslije nešto više od godine dana kazna mu je smanjena pa i oproštena, da bi se u velikom stilu vratio u godini Mundijala u Španiji. Za Italiju je igrao do 1986. godine, a karijeru je godinu dana poslije u Veroni.

S Robertom Baggiom i Christianom Vierijem rekorder je po broju golova za Italiju na svjetskim prvenstvima (dali su po devet svaki). Rossi je bio prvi fudbaler u historiji koji je iste godine osvojio Svjetsko prvenstvo, bio najbolji strijelac Mundijala i osvojio Zlatnu loptu.

S Juventusom je 1985. godine bio evropski prvak, a sa Starom damom osvojio je i dva Scudetta, UEFA Superkup, Kup Italije, a po okončanju karijere godinama je radio je kao komentator za RAI i Mediaset.