open-navfaktor-logo
search
Povratak iz Dohe
Piksi poslije kraha Srbije: Zašto je najavljivao svjetski naslov, šta se dešavalo u reprezentaciji
Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi po povratku iz Katara u Beograd sazvao je konferenciju za medije, na kojoj je govorio o razlozima rezultatskog kraha Orlova na Mundijalu, odnosno eliminaciji u grupnoj fazi, bez ostvarene pobjede.
05.12.2022. u 15:20
get url
text

- Neko ko je odgovoran čovjek, a sebe smatram takvim, sazvao sam konferenciju iz dva razloga. Prvi je, naravno, poštovanje prema medijima, a drugi, u pitanju je javnost. Želim objasniti neke stvari, da iz prve ruke čuju sve dojmove poslije našeg nastupa na Svjetskom prvenstvu – rekao je Stojković, a prenosi B92.

Podsjetio je kako je na selektorskoj poziciji 20 mjeseci, te su u to vrijeme ostvarena dva od tri postavljena cilja.

- Prvi cilj i obećanje koje je bilo ispunjeno je da u teškoj grupi kvalifikacija završimo na prvom mjestu i kvalificiramo se na Svjetsko prvenstvo. Drugi cilj bio je osvajanje prvog mjesta u teškoj grupi Lige nacija, i to smo ostvarili. Treći cilj, prolazak grupne faze Svjetskog prvenstva, nismo ispunili.

Piksi je priznao da u Kataru "to nije bio on". 

- Naši ključni igrači imali su problema s povredama. Ako bismo realno gledali, teško je bilo očekivati da igraju. Bilo bi nenormalno da ih ne vodite u Katar. Bili su nositelji i doprinijeli su da se Srbija veseli u Lisabonu. Iz tog razloga nisam bio taj, nisam mogao biti. Znao sam da će biti teško doći do drugog mjesta u grupi - nastavio je selektor Srbije.

VEZANI TEKST - Reakcija očajnog Piksija kao dokaz brodoloma Orlova u Kataru
 

Ipak, najave su bile drugačije, tvrdilo se da je Srbija spremna, da se ne boji ni Brazila ni bilo koga drugog...

- Izjave da smo spremni, to se govori jer stranci čitaju. Kada bismo rekli da idemo povrijeđeni, ponegdje bi se shvatilo kao da već tražimo alibi. Zato smo htjeli sačuvati pozitivnu energiju. Nadali smo se da će se stanje popraviti do početka turnira, ali to je bilo nemoguće. S druge strane, znali smo, znali ste i vi, da je u teškoj grupi Brazil favorit. Oni predstavljaju drugu dimenziju, drugi nivo. Znali smo da će se između tri ostale ekipe tražiti drugo mjesto. Postoje naše greške, ja sam neko ko realno gleda sliku. Niti letim kada smo sjajni na terenu, niti kada nismo.

On je dodao i da su vanjski faktori koji su željeli da dođe do rezultatskog neuspjeha dočekali svojih pet minuta, uz opasku da to neće poremetiti zdravu grupu i ono što je napravljeno u prethodnom periodu.

- Ne postoji katastrofa u sportu, niti tragedije. Na njima je da komentarišu to kako hoće. Mora se sve dostojanstveno istrpjeti - smatra Piksi koji je poručio da neće dozvoliti da se "ovo predstavi kao katastrofa".

- Izvući ćemo pouke i bit ćemo jači nego što smo bili.

Piksi je potvrdio da ostaje na klupi Srbije i da će predvoditi tu selekciju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.