Koliko je realno da PDP i SDS formiraju vlast na nivou Bosne i Hercegovine, kao što to ovih dana najavljuje lider SDS-a Mirko Šarović, pitanje je koje je postavljeno Igoru Crnadku, funkcioneru PDP-a i ministru vanjskih poslova BiH.

-Ta mogućnost dobija sve više pažnje zbog neuspjeha SNSD-a, HDZ-a i SDA da u prethodnih 10 mjeseci završe formiranje Vijeća ministara. Oni su doživjeli fijasko i narod je s pravom nezadovoljan jer svi procesi stoje dok se oni nadmudruju. Kap koja je prelila čašu je izjava Dragana Čovića koji, nakon 10 mjeseci, kaže da ove tri stranke u naredni mjesec i po dana čak neće ni razgovarati. To je katastrofa i sasvim je normalno da i druge stranke, van ove trojke, osjećaju obavezu da se uključe i pomognu da se problem riješi - odgovorio je Crnadak za Insajder.in.

Na pitanje ko bi mogli biti potencijalni partneri u tom Vijeću ministara, kazao je: "Vidjet ćemo ako se ti razgovori otvore".

-U svakom slučaju većina će morati imati 22 ruke, od kojih najmanje pet iz RS-a, a 10 iz FBiH. Vrlo je važno da se zna da su dva doma u Parlamentu BiH ravnopravna i da bi eventualna većina u Zastupničkom domu bez SNSD-a imala istu snagu i legitimitet kao i većina u Domu naroda. Ovo napominjem jer često čujemo da se većina u Zastupničkom domu ne može formirati bez onih koji su većina u Domu naroda, što jednostavno nije tačno - ocijenio je Crnadak. 

Srbima pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeću ministara ministara BiH. Za sada kao kandidati kotiraju Zoran Tegeltija iz SNSD-a, Mirko Šarović iz SDS-a. Da li PDP ima svoj prijedlog za predsjedavajućeg Vijeća ministara ili, pak, vidi da idealna osoba za to mjesto postoji u nekoj drugoj partiji, upitan je Crnadak.

-Čini mi se da su Tegeltijine šanse iz dana u dan sve manje i vjerovatno mu nije lako 10 mjeseci biti simbol nečeg propalog i promašenog. Ako definitivno propadne scenarij Vijeća ministara na bazi SNSD-HDZ-SDA, predsjedavajući će onda vjerovatno biti Srbin iz Republike Srpske koji ne pripada koaliciji oko SNSD-a. Za dušebrižnike koji se javljaju ovih dana, samo ću reći da su naši odnosi sa SDS-om takvi da ako se mi budemo dogovarali oko Vijeća ministara, završit ćemo taj posao za dva dana - rekao je Crnadak, što je bio povod da Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu BiH, reagira na tu izjavu. 

-Ukoliko su PDP i SDS spremni da u roku od dva dana formiraju Vijeće ministara BiH sa Bakirom Izetbegovićem i SDA, to znači da će oni definitivno prihvatiti aktivaciju MAP-a (već je aktiviran, op. a.) i NATO integracije, a to nije politika koju podržavaju građani RS-a - naveo je Košarac. 

Ako imaju mogućnost da konstituišu Vijeće ministara BiH, neka to PDP i SDS učine odmah, dodao je.

-Međutim, treba istaći definitivnu činjenicu da su 2014. godine u izbornom procesu bili gubitnici, kao i da su na izborima 2018. godine poraženi sa mnogo većom razlikom. To će značiti da su PDP i SDS u potpunosti spremni da negiraju izbornu volju srpskog naroda, odnosno da se ne obaziru na ono što kažu građani RS-a. A građani RS-a rekli su u izbornom procesu da je politika Milorada Dodika i SNSD-a sa koalicionim partnerima politika koju prepoznaju i sa kojom se identifikuju. To nikako nisu politike PDP-a i SDS-a - kategoričan je Košarac u izjavi za Vijesti.ba.