open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Nestao 2.000 godina star spomenik iz rimskog perioda, iz Općine Ilidža šute, policiji nije ništa prijavljeno
U Kantonu Sarajevu je nestao 2.000 godina star spomenik iz rimskog perioda koji se nalazio na Ilidži.
10.04.2023. u 20:49
get url
text

Bosanskohercegovački historičari su u augustu prošle godine na obali rijeke Željeznice na Ilidži identifikovali postojanje jednog rimskog spomenika kojeg do sada naučna javnost nije opisala, a on je prije nekoliko dana jednostavno nestao sa obala rijeke Željeznice.

Riječ je o rimskom nadgrobnom spomeniku dužine 70 centimetara, širine 58 centimetara i visine 22 centimetra koji se nalazio uz samu obalu rijeke. Spomenik je nastao u periodu kada je ovo područje bilo dijelom rimskog naselja Aqua S i može se datirati u period od prvog do četvrtog stoljeća nove ere.

Prof. dr. sc. Salmedin Mesihović sa Odsjeka za historiju i Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu otkrio je ovaj tipični rimski spomenik na kojem se nalazio latinični natpis, koji je, nažalost, voda rijeke isprala.

- Nadamo se da će nadležne muzejske, kantonalne i općinske institucije spasiti ovaj objekat kako više ne bi bio uništavan i smjestiti ga u odgovarajuće objekte - rekao je 23. septembra prošle godine za Fenu prof. dr. sc. Salmedin Mesihović.

Spomenik nestao preko noći

Nažalost, desilo se upravo ono čega se historičar pribojavao. Spomenik je preko noći nestao. Ko će preuzeti odgovornost za nestanak vrijednog kulturnog naslijeđa, šta se desilo sa spomenikom, zašto nije dopušteno da se spomenik na propisan način zaštiti, samo su neka od pitanja na koja nadležni trebaju dati odgovor.

Ovaj spomenik je težak nekoliko stotina kilograma i sigurno da ga jedna osoba nije mogla ukloniti sa obala Željeznice. Da bi on bio uklonjen, morala je biti korištena mehanizacija i onda se postavlja pitanje kako se to moglo desiti, a da niko to ne primijeti i da nadležni ne reagiraju.

Navodno je od Općine Ilidža traženo da se tri spomenika, uključujući i sada nestali transportuju kako bi ih Muzej Sarajeva na propisan način obradio i zaštitio, ali su oni to odbili.

Potraga za spomenikom je u toku. Poslali smo upit nadležnim u Općini Ilidža i još čekamo njihov odgovor.

- Upravi policije MUP-a KS nije prijavljeno otuđenje predmetnog spomenika - rekli su nam iz MUP-a KS. 

Neobična priča o tome kako se našao na obali Željeznice

Pojavile su se špekulacije da radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad uklonili ovaj spomenik, što su oni demantirali. 

- KJKP RAD d.o.o. Sarajevo ne održava riječna korita ni obale rijeka, niti zelene površine sa izuzetkom Općine Ilijaš. Prema informacijama koje smo dobili od kolega iz Radne jedinice Ilidža, nismo dobili radni nalog niti su naši radnici bilo šta radili na lokalitetu za koji pitate - rekli su za Faktor iz ovog javnog pšreduzeća. 

Neobična je priča i kako se ovaj spomenik našao na obalama Željeznice. Prije šest godina desio se kvar na cjevovodu ispod mosta preko rijeke Željeznice na Ilidži koji je danima stvarao probleme stanovnicima Ilidže.

Prilikom popravka ovog kvara radnici KJKP Vodovod i kanalizacije izvadili su spomenik iz Željeznice i on je nekoliko godina bio enigma za Ilidžance, sve do 2022. godine kada su ga identifikovali bosanskohercegovački historičari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.