Kovčeg s tijelom legendarnog Edsona Arantesa do Nascimentea Pelea, koji je preminuo 29. decembra, dopremljen je na stadion "Vila Belmiro" u Santosu gdje je danas održana komemoracija kojoj je prisustvovalo hiljade ljudi.

Njegov kovčeg, zaklonjen velikim bijelim šatorom, postavljen je na centar terena gdje je Pele započeo karijeru. Desetine vijenaca, koje su poslale velike fudbalske zvijezde slavni klubovi, postavljeni su oko kovčega.

Među prvima se od Pelea oprostio predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Gianni Infantino, koji je doputovao u Brazil da oda počast legendarnom fudbaleru.

- Zamolit ćemo svaku zemlju na svijetu da nazove jedan od svojih fudbalskih stadiona Peleovim imenom - rekao je Infantino.

Posljednjem ispraćaju Pelea prisustvovali su i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, predsjednik Južnoameričke fudbalske konfederacije (CONMEBOL) Alejandro Dominguez, zvijezde Santosa kao i mnogi drugi.

Ulaz na stadion će biti dozvoljen bez prekida do utorka u 10 sati po lokalnom vremenu kada će povorka krenuti ulicama Santosa do groblja na kojem će biti sahranjen. Sahrani će prisustvovati samo porodica.

Pele je preminuo 29. decembra u bolnici "Albert Einstein" u Sao Paulu nakon borbe s rakom, u 82. godini.

Vlada Brazila proglasila je trodnevnu žalost povodom njegove smrti.

Legenda svjetskog fudbala biće pokopana na privatnoj sahrani 3. januara na Spomen nekropoli Ekumenica.

Pele, koji je najbolji strijelac brazilske reprezentacije svih vremena sa 77 golova u 92 utakmice, u legendu je ušao nakon što je osvojio prvo Svjetsko prvenstvo 1958. kao 17-godišnjak. Rođen u siromašnoj porodici u Sao Paulu, Pele je osvajao Svjetsko prvenstvo s Brazilom još 1962. i 1970. godine.