Vrhovni sud FBiH je nakon žalbe odbrane ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Samir Kurtović 14. februara osuđen na sedam i po godina zatvora zbog navođenja na prostituciju i pokušaja silovanja. Kako nam je  potvrdio njegov advokat Senad Bilić, Kurtoviću će se ponovo suditi na Kantonalnom sudu u Sarajevu. 

Kurtović je uhapšen u akciji Lipstick i tereti se da je od 2004. do oktobra 2015. organizovao pružanje seksualnih usluga u Sarajevu i tako zaradio najmanje 1.793.000 KM.

U tom periodu seksualne usluge u njegovoj organizaciji pružalo je više od 28 djevojaka od kojih su najmanje dvije bile maljoletne. Djevojke su seksualne usluge pružale za naknadu od 200 KM po satu. Na svom "meniju" Kurtović je imao i maljoletnice od 16 godina. Podvođenjem djevojaka, koje su i same o tome svjedočile tokom sudskog postupka, Kurtović je dnevno zarađivao najmanje 1.000 KM.

U periodu od 2009. pa do kraja 2015. godine, prema tvrdnjama Tužilaštva,  tako stečen novac stavljao je u legalne novčane tokove, između ostalog i tako što je novac ulagao u razvoj stada domaćih životinja. Oblik protivpravno stečene  imovine je mijenjao i na druge načine.

Kurtoviću se sudilo i za pokušaj silovanja jedne od maloljetnica koje je podvodio, kao i da joj je tom prilikom nanio lakše povrede te zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja.