open-navfaktor-logo
search
Bajevićev pomoćnik
Musa: Podmladili smo reprezentaciju, novi selektor moći će da iskoristi ove igrače
Slaven Musa, član stručnog štaba fudbalske reprezentacije BiH, dao je rezime sedmodnevnog okupljanja uz dvije odigrane utakmice Zmajeva.
12.10.2020. u 12:49
get url
text
get url
text

- Što se tiče samog rada, sve je bilo na maksimalnom nivou. Igrači su profesionalci i odrade sve što se traži. Protiv Sjeverne Irske se igralo na rezultat, ali nakon nesretnih jedanaesteraca nismo uspjeli da se plasiramo u finale baraža.

Međutim, kako je i selektor rekao, ne možemo ništa zamjeriti igračima na borbenosti i zalaganju. U određenim trenucima nedostajalo je malo sreće i spretnosti da postignemo drugi pogodak i na neki način zatvorimo utakmicu. Te utakmice su psihološki uvijek teške i nažalost nismo uspjeli da se plasiramo u finale baraža - objasnio je Musa.

Komentarisao je sinoćnji nastup našeg tima protiv Nizozemske u 3. kolu Lige nacija.

- Utakmica sa Nizozemskom je bila potpuno drugačija u odnosu na onu sa Sjevernom Irskom. Mislim da su momci uspjeli dobro da se podignu nakon razočaravajućeg rezultata u baražu. Napravili smo neke promjene u ekipi i svi su odradili ono što se od njih tražilo. Psihološki smo se dobro pripremili. Imala je Nizozemska svoje prilike, pogotovo u završnici utakmice.

VEZANI TEKST - Duško Bajević ostaje na klupi BiH do kraja Lige nacija, šta je rekao o Nizozemskoj

Međutim, i mi smo imali tri-četiri izvanredne situacije gdje smo mogli biti malo koncentrisaniji. Na kraju smo zadovoljni rezultatom, ali smo mogli u nekim situacijama bolje reagirati. Da smo to napravili, vjerovatno bismo pobijedili - objašnjava Musa.

Musa je govorio i o posljednjem mjesecu, otkako su Zmajevi počeli igrati utakmice nakon koronavirusa.

- Osvrnuo bih se i na period od mjesec unazad. Kad smo došli ovdje, zvali smo mlade igrače. Selektor je najavio da će nakon Lige nacija napustiti kormilo reprezentacije, ali će ostaviti iza sebe dosta dobrih stvari. Prvo, osvježili smo i podmladili reprezentaciju, pogotovo na pozicijama na kojim smo bili deficitarni.

Na poziciji centralnog stopera dobili smo Sinišu Saničanina koji se već ustalio i igra odlično. Ove dvije utakmice su pokazale da s pravom možemo računati na Anela Ahmedhodžića i Dennisa Hadžikadunića koji su sadašnjost, ali i budućnost ove reprezentacije. Pokazali su se i igrači iz Premijer lige Cipetić i Tatar.

Cipetić se praktično izborio za mjesto standardnog reprezentativca, a Tatar je sinoć pokazao da smo ga s pravom pozvali. Amir Hadžiahmetović je također jedan od debitanata u ovom ciklusu tako da smatram da smo za budućnost napravili dosta i da će novi selektor moći da iskoristi ove igrače sa nekim svojim idejama kako bi naša reprezentacija pravila dobre rezultate - kaže Musa, koji je najavio i meč protiv Poljske, koji je na rasporedu u srijedu.

- Za utakmicu se pripremamo kao za svaku. Napravimo skauting protivnika i vršimo analize. Neke stvari odradimo na treningu koliko nam dozvoli i vremenski odmak, pošto imamo samo dva dana za pripremu za meč sa Poljskom. U razgovoru sa igračima vidjet ćemo u kakvom su fizičkom stanju, neki su igrali 120 minuta protiv Irske, pa nastupili i sa Nizozemskom. Vjerujem da ćemo sa Poljskom odigrati dobru utakmicu sa najboljim sastavom koji budemo mogli da izvedemo u ovom trenutku. Očekujem borbenost, kompaktnost i koncentraciju i da ponovimo kvalitetnu utakmicu kao sa Nizozemskom - naglasio je Musa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.