open-navfaktor-logo
search
Odluka u septembru
Mostar i Banja Luka kandidati za Evropsku prijestolnicu, Forto: Želimo da Banja Luka pobijedi
Iskreno želimo da Banja Luka pobijedi na takmičenju za Evropsku prijestolnicu 2024. Spremni smo da pružimo finansijsku, infrastrukturnu i svaku drugu podršku, rekao je premijer KS Edin Forto
29.05.2019. u 17:56
get url
text

U drugoj polovini septembra Evropska komisija trebala bi donijeti odluku koji grad će biti Evropska prijestolnica kulture 2024. godine. Finalisti su Mostar, Banja Luka i norveški grad Bode.

Mustafa Alendar iz Tima Mostar 2024. kaže kako se ozbiljno i užurbano radi na dovršetku aplikacije projekta, koji treba biti u drugom dijelu augusta u Briselu, nakon koje dio eksperata dolazi u inspekciju u Mostar.

-U drugoj polovini septembra sva tri grada idu u Brisel, gdje će pred panelom eksperata braniti svaki svoj projekt. Panel eksperata na licu mjesta donosi svoju odluku- kazao je Alendar.

Ističe kako su u cijeloj ovoj priči ključna kvaliteta programa koji su dio aplikacije.

-Ovaj dio projekta koji sada radimo je konkretizacija prvog, sve što smo u prvom "namaštali" sad trebamo konkretizovati s ugovorima, kontaktima, mjestima, finansijama..., što na koncu predstavlja ugovor sa EU, koji se mora ispoštovati- pojašnjava Alendar.

Spomenuti finalisti se takmiče u onome šta će ovaj projekt pridonijeti gradu, sredini koja ga pokreće, a Mostaru treba preporod po svim osnovama.

Podsjetimo, Mostar još čeka dogovor političkih stranaka i novi potpis podrške na kandidaturu. Tim Mostar 2024. ne gubi nadu da će podrška uskoro doći, no i ako izostane, tvrde, imaju rješenje. Spomenuta izjava stranaka mora biti što ozbiljnija, da bi na praktičan način uvjerila stručne ljude u Briselu da se radi o ozbiljnoj političkoj podršci i jedinstvu.

Vođene su žučne rasprave oko infrastrukturnih objekata, koji bi se gradili, koje su, kako tvrdi Alendar, veoma poželjne, zbog čega je i ovaj projekat potreban Mostaru.

-Tim se usaglasio da ako političke stranke ne mogu postići zajednički dogovor, jer isti sa sobom nosi određene finansijske i administrativne aspekte, koji su jako ozbiljni, onda se ide bez infrastrukture s projektom-zaključio je Alendar.

Sve ovo Faktor je pitao Alendara kako bismo se uvjereli da Mostar nije odustao od kandidature. Jer nakon današnje vijesti o posjeti Banjoj Luci delegacije Vlade Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom, gdje su izrazli podršku Banjoj Luci u kandidaturi za Evropsku prijestolnicu, ostali smo zbunjeni, kao i mnogi građani koji su upućeni u priču, što su i komentirali na društvenim mrežama. 

-Iskreno želimo da Banja Luka pobijedi na takmičenju za Evropsku prijestolnicu 2024. Spremni smo da pružimo finansijsku, infrastrukturnu i svaku drugu podršku- rekao je premijer KS Edin Forto nakon sastanka sa gradonačelnikom Banje Luke (Igorom Radojičićem) - saopćila je Vlada KS. 

 

Gradonačelnik Banje Luke danas je kazao kako je ovo bila uzvratna posjeta, jer su predstavnici Banje Luke nedavno bili u Sarajevu.

-Mi smo u Sarajevu pokrenuli mnoštvo tema kao što je pitanje saradnje u kulturi, posebno u vezi s kandidaturom Banje Luke za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine, a naši mlađi partneri u toj kandidaturi su Bihać i Jajce. Potom očekujemo realizaciju saradnje u poljima privrede i turizma, komunalnih pitanja i infrastrukture- kazao je Radojičić.

 

Pojedini s kojima smo u Mostaru razgovarali na ovu temu nisu htjeli detaljnije komentirati, osim konstatacije da "oni (Vlada KS i Grad Banja Luka) imaju neke svoje projekte". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.