U međuvremenu, čelnik ruske plaćeničke grupe Wagner rekao je da su njegove snage praktički opkolile grad, jednu od posljednjih većih uporišta u regiji Donjeck.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju linije ratovanja u istočnoj Ukrajini, saopćilo je Ministarstvo u subotu, dok borbe bjesne oko Bakhmuta.

Ukrajinske snage koje brane istočni grad suočene su sa sve jačim pritiskom ruskih snaga, rekli su britanski obavještajci.

Rusko topništvo gađalo je u petak posljednje rute iz Bakhmuta, s ciljem dovršetka okruženja opkoljenog ukrajinskog grada i približavanja Moskve prvoj velikoj pobjedi u pola godine nakon najkrvavije bitke u ratu.

Reuters je primijetio intenzivno rusko granatiranje ruta koje vode zapadno od Bakhmuta, što je očiti pokušaj da se ukrajinskim snagama blokira pristup gradu i iz njega.

U ruskom tenkovskom granatiranju oštećen je most u susjednom gradu Khromove.

Denis Jaroslavski, zapovjednik jedinice ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je za Espreso TV da je dijelovima nekih jedinica naređeno da se rotiraju na sigurnije položaje, opisujući situaciju kao "klaonicu s obje strane".

Zamjenik gradonačelnika Bahmuta Oleksandr Marčenko kaže da se u gradu vode ulične borbe, ali da još nije pao u ruke Rusije.

- Njihov jedini cilj je ubijanje ljudi i genocid nad ukrajinskim narodom... Žele uništiti Bahmut, žele uništiti grad... I iskreno ne mogu razumjeti zašto to rade - rekao je.

FOTO: SCREENSHOT/BBC

Dodao je da je u gradu otprilike 4.000 ili 4.500 ukrajinskih civila.

- Grad je gotovo uništen i nema nijedne zgrade koja je ostala netaknuta u ovom ratu - dodao je.