open-navfaktor-logo
search
Kantonalna vlada
Izmjene Prostornog plana TK: Šljaka neće pokriti zelenilo, 15.000 ljudi će odahnuti
Prostorni plan će sada ići na usvajanje Skupštini TK, a tek nakon što konačno bude usvojen, mještani tuzlanskih naselja na zapadnom ulazu u grad i njihove komšije iz Lukavca moći će odahnuti
17.09.2019. u 16:58
get url
text
Lokacija nekadašnjeg površinskog kopa u naselju Šićki Brod
get url
text

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila prijedlog Izmjena i dopuna Prostornog plana TK za period od 2005. do 2025. godine. Ovim dokumentom definitivno je utvrđeno da područje nekadašnjeg površinskog kopa Šićki Brod neće biti odlagalište šljake iz Termoelektrane Tuzla. Kao odlagalište šljake za Blok 7 TE Tuzla, ostavljene su dvije opcije, a koja će od njih biti realizirana ovisi od studija koje tek treba da budu napravljene.

- Mnogobrojni su razlozi za donošenje ovih izmjena, a glavni je usaglašavanje sa prostornim planovima općina i gradova. Također u prostorni plan uvrstili smo dva zaštićena područja, a to su zaštićeni pejzaž "Konjuh" i zaštićeno područje dijela jezera "Modarc", kao i eksploataciona polja te klizišta. Važno pitanje je rješavanje pitanja deponija. Jedan od problema je odlagalište rudnika "Kreka", odnosno Površinskog kopa "Dubrave", koje je bilo u Sprečkom polju, a novim planom je previđeno na području "Čajića", koje je daleko bliže kopu - kaže Emir Softić, sekretar Ministrastva za porstorno uređenje i zaštite okolice TK.

Podsjećamo, odlagalište šljake bilo je duže vremena predmet spora između mještana tuzlanskih i lukavačkih mjesnih zajednica koji žive u blizini Termoelektrane Tuzla. Bivši površinski kop "Šićki Brod" je najeftinija opcija, ali najskuplja za mještane koji već decenija zdravljem plaćaju život u blizini elektrane. Stoga se prostorni plan TK, nakon velike borbe mještana, napravljen tako da ide u korist 15.000 građana ugroženog područja.

- Ostale su nam dvije varijante za TE Tuzla, jedna je zapunjavanje napuštenih prostorija Rudnika soli "Tetima" na području Tuzle, a druga su površinski kopovi na području TK na kojima je okončana eksploatacija. Odlaganju trebaju prethoditi studije. Za sada nismo tačno odredili koji su to kopovi, na jedom od sastanaka spominjao se kop "Šikulje", međutim ne mora značiti da će biti baš taj. Imamo napuštene kopove na području Živinica i Banovića i sve su to potencijalne lokacije - kaže Softić.

Jedna od značajnih tačaka u Prostornim planu TK je odlagalište lukavačke fabrika Soda Sisecam za koju su također predviđene dvije varijante, jedno su napušteni površinski kopovi, a drugo je lokalitet Donje Smoluće.

Prostorni plan će sada ići na usvajanje Skupštini TK, a tek nakon što konačno bude usvojen, mještani tuzlanskih naselja na zapadnom ulazu u grad i njihove komšije iz Lukavca moći će odahnuti.

- Ovo je sada prostor na kojem pored jezera, imamo zelenilo i potencijal da napravimo park prirode. Novo šljačište na tom prostoru značilo bi smrt za ovaj prostor - rekao je jednom prilikom za Faktor Senad Isaković Roko, predsjednik Udruženja "Eko sport" i istaknuti aktivista za zaštitu okoliša, koji živi u neposrednoj blizini TE Tuzla.

Nakon izmjena Prostornog plana ostaje da se ispuni potencijal za park prirode.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.