open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Gimnazija "Maarif koledž" promijenila ime u "Sedef koledž"
Gimnazija "Maarif koledž" koja je u sklopu Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) prve učenike primila u školskoj 2016/2017. godini, promijenila je ime u "Sedef koledž"
27.07.2020. u 16:54
get url
text

S obzirom da su 2018. godine u Sarajevu s radom počele obrazovne ustanove pod imenom "Maarif", iz uprave ove škole navode kako su se na ovaj korak odlučili kako bi okončali nastalu konfuziju oko imena dviju škola. Navedeno je kako će učenici sljedeću 2020/2021. godinu početi u moderno opremljenim učionicama u školi pod nazivom "Sedef koledž".

Predsjednik Fondacije Hasan Topaloglu kazao je kako je prilikom osnivanja Maarif koledža glavni cilj bio graditi most između Turske i BiH. Također je kazao da, iako je Fondacija uspostavljena s ciljem razvoja obrazovanja, ona ima i cilj jačanja kulturnih veza između Bosne i Hercegovine i Turske, te jačanje saradnje u oblastima industrije i trgovine.

Pored gimnazije "Maarif koledž", koja nastavlja djelovati kao "Sedef koledž", u sklopu Fondacije djeluju još i predškolska ustanova "Kid IUS", Prva privatna osnovna škola “Isa-beg Ishaković“, te Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS). Na taj način obuhvaćen je cjelokupan odgojno obrazovni proces na svim nivoima, od vrtića do doktorata. Škola je smještena pored zgrade Prve privatne osnovne škole "Isa-beg Ishaković" u kampusu Vraca. Učionice su opremljene pametnim tablama koje omogućavaju da se, uz tradicionalne didaktičke metode i frontalni pristup, primjenjuju i interaktivne nastavne metode.

Škola nudi dva izborna područja, i to izborno područje za informacione i komunikacione tehnologije (IKT) i izborno područje za vizuelne komunikacije i dizajn (VKD). Pored nastavnog plana i programa Kantona Sarajevo, škola također nudi mogućnost pohađanja nastave po Cambridge nastavnom programu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.