Escobar je rekao da kosovski premijer Albin Kurti "ne mora da se složi" s formiranjem zajednice srpskih općina jer se "Kosovo već složilo", prenosi Beta.

Upitan hoće li dijalog Beograda i Prištine uskoro biti obnovljen, Eskobar je odgovorio da "na prvom mjestu, dijalog nije ni prestajao", ali da je "izazov bio to što je postao instrument za rješavanje kriza".

- Želimo da ga ponovo vratimo na strateški nivo na osnovu francusko-njemačkog prijedloga. Mi mislimo da je taj prijedlog dobar. SAD potpuno podržavaju taj predlog i želimo da bude dobro rešenje za obje zemlje. Drugim riječima, želimo da otvori evropsku perspektivu za obje zemlje, otvori mogućnost za veću saradnju ne samo s Evropom, već i regijom i SAD", rekao je američki izaslanik.

Escobar je rekao da međunarodna zajednica zahtijeva od kosovskog premijera Albina Kurtija da formira zajednicu srpskih općina, ističući da će taj dio sporazuma biti implementiran.

- Jedna osoba i jedna stranka ne mogu da odustanu od provođenja pravno obavezujućih tačaka, to je fakat. Mi ćemo to uraditi, ja ću to uraditi tako što ću naći partnere, ima mnogo ljudi koji bi željeli da vide bolje odnose između Srba na sjeveru i ostatka zemlje - rekao je Escobar.

Američki diplomata je govorio i o potencijalnim ekonomskim posljedicama po Srbiju ako nastavi s aktuelnom politikom prema sankcijama Rusiji, i zabrinutosti zbog navodnog djelovanja ruske Vagner grupe u Srbiji.