open-navfaktor-logo
search
Briljira u Španiji
Džanan Musa za Faktor: NBA iskustvo je neprocjenjivo, uspjeh košarkašica je ogroman i nestvaran
Džanan Musa, košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine, igra sezonu karijere.
17.02.2022. u 19:24
get url
text

Iako ima samo 22 godine, već je prošao mnogo toga. Prije sedam godina bio je kadetski prvak Evrope u Litvaniji, gdje mu je ruku stisnuo i legendarni Arvydas Sabonis, okušao se u NBA, a nakon povratka iz Sjedinjenih Američkih Država, te polusezone u turskom Efesu, njegova nova odrednica od jula prošle godine je Breogan.

U španskom timu se odlično snašao, odmah je oduševio sve, a mjesec nakon potpisa zadužio je kapitensku traku. Sa prosjekom od 19,8 poena u Endesa ligi već je "najavio" transfer u neki od euroligaša.

VEZANI TEKST - Menadžer: Za Musin odlazak potrebna monstruozna ponuda, stigle dvije koje nije ni pogledao

Imao je Musa i ove zime ponude da napusti Breogan, ali je odlučio ostati jer želi igrati i potvrditi da na ljeto 2018. godine nije slučajno završio u Brooklyn Netsima.

Očito da je sretan i samouvjeren u Lugu, gradu koji broji stotinjak hiljada stanovnika.

Musa je za Faktor govorio o klupskoj i reprezentativnoj karijeri, NBA iskustvu, ali i uspjehu ženske košarkaške reprezentacije BiH, koja se prvi put u historiji plasirala na Svjetsko prvenstvo.

- Sve ono što neko može da sanja kao sportista našao sam u Lugu. Grad doslovno živi za košarku 24/7 - kaže Musa na početku razgovora, ocijenivši kvalitet liga u kojima je igrao do sada:

- Sa 22 godine prošao sam skoro sve lige svijeta. Španska liga je definitivno najjača domaća liga u Evropi.

Selektor Vedran Bosnić ove sedmice je u razgovoru za Faktor kazao kako Musu naredne sezone vidi u dresu Reala. Da li je želja i našeg košarkaša Kraljevski klub ili bi radije u Barcelonu, odnosno neki drugi euroligaški klub?

VEZANI TEKST - Bosnić za Faktor: Musu naredne sezone vidim u Real Madridu

- Ne bih o tom. Trenutno sam tu gdje jesam i idem od dana do dana. Hvala selektoru na komplimentima - kazao je Musa, koji je sa obje noge čvrsto na zemlji.

Sa 19 godina otišao je "preko bare". Igrao je za Brooklyn Netse u NBA, te Long Island Netse u Razvojnoj ligi. Pitali smo ga da li bi izabrao isti put, kada bi ponovo mogao birati.

- Sve se dešava sa razlogom, tako i to. Jednostavno se desio odlazak i neke stvari se nisu poklopile. Moglo je biti drugačije. Apsurd je sada razmišljati o tome - naglasio je naš reprezentativac, otkrivši koliko mu je iskustvo iz najjače svjetske lige na svijetu pomaže sada u Evropi:

- Jako puno. Od fizičkog napretka do igračkog. NBA iskustvo je neprocjenjivo. U svim situacijama sam pokušao da skupljam znanje, iskustvo i dajem svoj maksimum.

Naredne sedmice dolazi u domovinu, gdje će sa reprezentacijom BiH u tuzlanskom Mejdanu ugostiti Litvaniju. Bit će to susret 3. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, u kojima Zmajevi imaju dvije pobjede (Bugarska 85:75 i Češka 97:90) i to zahvaljujući upravo sjajnim Musinim nastupima.

- Nadam se da ćemo imati dva dobra dana i odvesti utakmice u našu korist. Bitno je da kao tim odlično funkcionišemo, a siguran sam da ovaj tim može jako puno - ističe Musa, koji je govorio i o selektoru Vedranu Bosniću:

VEZANI TEKST - Merhunisa Omerović za Faktor: Djevojke su maštale o olimpijskoj medalji, na SP je sve moguće

- Jako je motivisan i energičan. Daje cijelog sebe u cijeli projekat i sigurno da je pravi izbor. Svi selektori su donosili kvalitet. Uveliko sve ovisi o zdravlju i formi igrača u datom trenutku.

Za kraj, dotakli smo se i ženske košarkaške reprezentacije BiH, koja je ispisala historiju i proteklog vikenda plasirala se na Mundobasket, koji će se u septembru ove godine igrati u Australiji.

- Ogroman i nestvaran uspjeh. Mislim da generacijski nismo svjesni šta to znači. Neko ko je svoj život podredio sportu i napravi takav uspjeh itekako zna da su to historijske stvari. Čestitke cijeloj ekipi. Sigurno da i mi, muški, u kompletnom sastavu možemo otići na najveća svjetska takmičenja - zaključio je Musa u razgovoru za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.