open-navfaktor-logo
search
Veliki uspjeh košarkašica
Merhunisa Omerović za Faktor: Djevojke su maštale o olimpijskoj medalji, na SP je sve moguće
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u nedjelju je ispisala nove stranice historije ovog sporta u našoj zemlji.
Sedin Selimović
15.02.2022. u 18:52
get url
text

Zmajice su pobjedom protiv Japana (87:82), selekcije koja je osvojila srebro na posljednjim Olimpijskim igrama, potvrdile da su ekipa za najviše domete. Uz nezamjenjivu Jonquel Jones, veći dio reprezentacije čini generacija igračica koje su igrale za U-20 reprezentaciju BiH.

Selektor je bila Mara Lakić-Brčaninović, a u stručnom štabu bila je i Merhunisa Omerović.

VEZANI TEKST - Marica Gajić čestitala saigračicama: Volim vas, niko nema srce kao mi

- Nevjerovatno sam sretna zbog velikog uspjeha. Znam o čemu su djevojke maštale u vrijeme kada su igrale za U-20 reprezentaciju. Tada su najavile da im je cilj medalja na Olimpijskim igrama. Sada su ušle među 12 najboljih reprezentacija svijeta. Nismo ni svjesni kakav uspjeh su ostvarile - kaže Merhunisa Omerović u razgovoru za Faktor, dodavši kako se osjećala u trenutku kada je postalo jasno da ćemo srušiti srebrene sa OI:

- Teško je opisati taj osjećaj nakon što je označen kraj utakmice protiv Japana. Kada ih smatrate svojom djecom, morate biti sretni i zadovoljni. One su radile 10-15 godina da bi došle do ovog rezultata. Znam šta su sve prošle, kako djevojke, tako i njihovi roditelji i treneri jer košarka traži mnogo odricanja. Zato se nadam da će doći do svoga cilja.

Merhunisa Omerović smatra kako ovo nije krajnji domet Zmajica.

- Vjerujte da one još nisu dostigle maksimum. Ima još prostora za nadogradnju i napredak. Mogu konkurisati i za medalju na Svjetskom prvenstvu. Bitno je imati i malo sreće prilikom žrijeba. Ako se poklope neke stvari, sve je moguće - smatra Omerović.

Nadamo se da će se do septembra u potpunosti oporaviti i Marica Gajić, koja je zbog povrede ranije morala napustiti Osaku i nije igrala protiv Kanade i Japana.

- Marica je žila kucavica ove reprezentacije. Njena borbenost i osjećaj za skok vuku i ostatak tima. Godinu je starija od većine saigračica i praktično svima njima je idol. Nadam se da će se oporaviti do septembra - kaže Merhunisa Omerović, dodavši još jednu važnu stvar:

VEZANI TEKST - Senzacija u Osaki: Zmajice pobijedile Japan 

- Voljela bih da se vidi šta je sa Melisom Brčaninović. Da se malo spusti lopta. Melisa je mlada i treba reprezentaciji, kao što i reprezentacija treba njoj. Desio se problem, ali desi se svađa i u porodici... Smatram da sve to treba zaboraviti i voljela bih ponovo Melisu vidjeti u dresu BiH.

Merhunisa Omerović je naglasila da će plasman na Mundobasket doprinijeti razvoju ženske košarke u našoj zemlji.

- To je olakšavajuća okolnost i za nas trenere. Veliki je ovo motiv za djecu koja se bave košarkom, kojima su naše reprezentativke uzori. Velika je ovo stvar za žensku košarku - zaključila je Merhunisa Omerović, koja trenutno radi u KK Ilidža.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.