open-navfaktor-logo
search
Selektor Zmajeva
Bosnić za Faktor: Musu naredne sezone vidim u Real Madridu
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u nedjelju 20. februara počinje pripreme za naredni dvomeč protiv Litvanije u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.
14.02.2022. u 21:36
get url
text

Zmajevi će Litvance dočekati 24. februara u tuzlanskoj dvorani Mejdan, a tri dana kasnije bh. košarkaše čeka gostovanje u Vilniusu.

BiH i Litvanija su nakon dva uvodna kola prvog prozora kvalifikacija stoprocentni.

O Litvancima ne treba mnogo trošiti riječi. Riječ je o košarkaškoj velesili koja je osvajala medalje na Olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima. Po trenutnom rankingu FIBA-e smješteni su na osmo mjesto najboljih svjetskih selekcija.

Selektor Zmajeva Vedran Bosnić objavio je širi spisak košarkaša na koje računa, a on će u međuvremenu biti skraćen.

Bez Robersona i Zubca

- Većina naših igrača zbog situacije s pandemijom koronavirusa imaju zgusnut raspored utakmica, tako da većina njih do okupljanja ima još par mečeva. Nadamo se da neće biti nikakvih povreda ili bolesti što bi nam otežalo sastavljanje ekipe - rekao je u razgovoru za Faktor selektor bh. košarkaša Vedran Bosnić.

VEZANI TEKST - Vedran Bosnić objavio širi spisak Zmajeva za utakmice protiv Litvanije
 

- U ovom trenutku znamo da ne možemo računati na Johna Robersona, koji je operisao koljeno i van stroja će biti dva do tri mjeseca. Jure Zubac prebolovao je koronavirus, ali ima i povredu stopala. To je veliki hendikep za nas, ali i odgovornost da moramo svi zajedno dati mnogo više. Raduje me povratak Amara Alibegovića u reprezentaciju, koji jako dobro igra u Virtusu - dodaje Bosnić.

U susretima s Litvanijom selektor Bosnić, koji u svoj posao ulaže mnogo energije i truda, trebao bi imati nešto lakši zadatak kada je u pitanju motivacija košarkaša. Selekciju poput Litvanije jednostavno uvijek želite pobijediti.

- Litvanija je veliki izazov i motivacija za sve nas, košarkaška velesila koja gaji brzu i napadačku košarku. U rosteru imaju mnogo kvalitetnih igrača koji igraju u jako dobrim klubovima. Moramo se pripremiti na 40 minuta košarkaškog rata i dati svoj maksimum ako ih želimo pobijediti. Litvanija je ekipa koja je s nama u istoj grupi na Evropskom prvenstvu, tako da iz svake utakmice moramo steći kvalitetno iskustvo koje nam može pomoći na Eurobasketu - govori Bosnić.

Musa u Realu

Pred predstojeće utakmice Zmajeva Bosnića može radovati forma u kojoj igraju bh. košarkaši. Džanan Musa briljira u Španiji. Odlazak u Breogan pokazao se kao pun pogodak, što pokazuju i brojna priznanja u jednoj od najboljih evropskih liga.

VEZANI TEKST - Još jedna sjajna partija: Musa razbio španskog velikana
 

- Musa igra sjajno i za mene to nije iznenađenje. Donio je odličnu odluku odlaskom u Breogan i sad mu se vraća sav naporan rad koji je uložio posljednjih par godina. Musu sljedeću sezonu vidim u Realu ili nekom drugom top timu iz Eurolige. U kontaktu sam sa svim našim igračima i svi su uglavnom zadovoljni statusom u svojim klubovima. Posebno me veseli igra Gegića koji potpuno igrački sazrijeva - smatra selektor Zmajeva.

Bosnić se uvijek rado vraća u svoju Tuzlu, grad u kojem je počeo igračku karijeru. U Mejdanu će atmosfera sigurno biti uzavrela. Tuzla je košarkaški grad u kojem publika itekako dobro poznaje ovaj sport.

- Lagao bih kad bih vam rekao da ne sanjam pun Mejdan i veliku podršku naših navijača. Svako naše okupljanje i utakmice su velika motivacija za sve nas, tako da sam siguran da će nam biti puno lakše igrati uz vjetar u leđa koji dolazi sa tribina Mejdana - zaključio je Vedran Bosnić na kraju razgovora za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.